iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министърът на околната среда прати ТЕЦ-а в пенсия

Министърът на околната среда прати  ТЕЦ-а в пенсия

Четири от котлите на пернишката топлоцентрала спират окончателно да работят. С разпореждане на министър Нона Караджова и заповед на директора на РИОСВ - Перник, сведена за изпълнение до областния управител Иван Димитров вече са затворени 2-ри и 3-ти блок. Предстои това да се случи и на 1-ви блок. 4-ти блок ще остане в режим на резервен.
 
Съоръжението ще се пуска в експлоатация само след изрично съгласие от Министерството на околната среда и водите. Това съобщи на пресконференция областният управител на Перник, който още е на поста си. Иван Димитров успокои перничани, че градът няма да остане без топлоподаване. В пълната си мощност ще работи реконструираният 5-ти котел.
 
Съгласно изискванията на европейското законодателство за ограничаване на емисиите на серен диоксид, азотни диоксиди и прах от големи горивни инсталации и според Прилагащата програма, разработена от дружеството, тези 4 парогенератора е трябвало да бъдат изведени от експлоатация още на 1 януари 2008 г., заради което с нарочно писмо ЕК е сезирала страната за неизпълнени ангажименти и неспазени срокове.
 
Това е първият значителен случай в страната, оператор на голяма горивна инсталация да бъде спрян от експлоатация заради неизпълнени условия по Комплексното разрешително.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.