iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започват масови проверки на заведенията за обществено хранене

Започват масови проверки на заведенията за обществено хранене

Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Перник започва тематична проверка за спазване на хигиенните изисквания в заведенията за обществено хранене. Повод за контрола са зачестилите напоследък в страната случаи на хранителни отравяния.
 
Проверките са разпоредени от Върховната административна прокуратура и Министерството на здравеопазването. Предвижда се инспекторите да посетят всички заведения за обществено хранене, като особено внимание ще се обърне на тези за бързи закуски. Под лупа ще се гледат временните обекти за продажба на дюнери, сандвичи, хамбургери, сладоледи и кремове. В списъка с обектите, подлежащи на проверки се включват още снек-баровете, пицариите, закусвалните, шкембеджийниците и други. Ще бъдат инспектирани още кухненските блокове и столовите в детските и ученическите лагери.
Тематичната проверка ще продължи до 20 август, коментират от институцията пред КТВ Кракра. До този момент са обходени 128 обекта в цялата област. Съставени са 24 акта за административни нарушения. Издадени са 7 заповеди на директора на РИОКОЗ за временно спиране експлоатацията или за ограничаване на асортимента. Връчени са и 16 предписания. През периода са взети 216 смива и 9 проби храни за микробиологичен контрол. Най-честите нарушения са неспазване на добрата хигиена и изолиране на коли бактерии в смивове от технологичното оборудване и инвентара.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.