iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лицензирането на стадион Миньор" отложено до дни

Лицензирането на стадион Миньор" отложено до  дни

За другата седмица е отложено лицензирането на стадион „Миньор\" в Перник. В понеделник - 10 август, ще бъде ясно в кой точно от следващите дни до края на идната седмица ще дойдат инспектиращите,  уточни управителят на Общинското предприятие „Спротни имоти\" Румен Танев, който пряко наблюдава ремонта на спортното съоръжение.
Строителните работи на стадиона са пред приключване. Местата за зрители и фенове на западната обновена трибуна са готови. По-голямата част от пластмасовите седалки са поставени и продължава монтирането им, така че с черни букви върху жълт фон да бъде изписано „МИНЬОР\". В момента все още се работи по ВИП-трибуната и местата за журналистите над нея. Техника и хора са съсредоточени и за монтирането на светлинното информационно табло. Предстои да бъде почистена и растителността над основната трибуна -  зад подпорната стена, където след време също ще се правят места за сядане, както е било преди време. Както вече е известно, след провалената концесия на спортното съоръжение, община Перник инвестира 245 000 лева в ремонта на градския стадион. 45 000 лв. е стойността на новите 2 400 жълти и черни пластмасови седалки. По обновяването на съоръжението работят две фирми - \"ЕС ПИ Систем\" ООД, която отговаря за строителството и \"ПИ ЕС -  Пласт\", която доставя новите седалки. Общо седящите места ще бъдат около 7 000. Към стадиона ще се влиза от няколко входа, като в отделни подходи ще се ориентират посетителите на ВИП-зоната и феновете на гостуващите отбори. Предвидени са и места за паркиране.
Началото на днешния стадион „Миньор\" е в далечната 1928г. - една година преди Перник да стане град. През 1925г е създадена Служба за телесно възпитание към Мини Перник. Нейна задача е било \"да създава условия за всестранно спортуване, да събужда интерес в работничеството към телесната култура, да създава и ръководи инициативите по телесното възпитание за младежта, като летовища, детски игрища и пр., да устройва тържества, излети, игри и състезания за пропаганда, да служи за свръзка със свободните инициативи и организациина телесното възпитание, подпомагани от мините.\" През 1928г Службата се сдобива със спортно игрище с размери 140Х100м, с футболен плац и всички технически приспособления за тлетика и тимови игри, трибуна за официални лица и гости и естествен терен за 15-20 000 души публика, свидетелстват стари документи. Пак според тях през 1936г. до спортното игрище е построен „гимнастически салон\" (днешната административна сграда) с размери 28Х14 м, за който се казва, че е „паркетиран и с пълно педагогично подреден комплект гимнастически уреди, омивалня и гардеробна.
През 1951г. започва генерално обновяване на старото спортно игрище. Отначало то се прави с доброволен труд, но след това в изграждането се включват строителни войстки, а откриването е на 30 май 1954г.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.