iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник пак заплашен от екокатастрофа

Перник пак заплашен от екокатастрофа

Шламохранилищата \"Кудин дол\" и \"Седми септември\", които служат на ТЕЦ \"Република\" в Перник отново са заплаха за екокатастрофа.
 
От няколко месеца е преустановено извършващото се там надграждане, съобщи областният управител на Перник Иван Димитров пред Стандарт. При всеки по-силен полъх на вятъра те стават източник на сериозно запрашаване. По думите на губернатора от към квартал \"Калкас\" има просмукан филтрат. На съоръженията работи местната фирма \"Хидрострой\", но поради прекратено финансиране, предприятието е преустановило работа. Губернаторът е имал среща с назначения синдик на \"Топлофикация Перник\" Димитър Богданов, пред когото е настоял ежемесечно да се заделят средства за привеждането на шламохранилищата в безопасно състояние.
 
От ръководството на топлофикационното дружество планираха последният етап на надграждането да става с кредитни пари. За петата дига на съоръжението в \"Кудин дол\" се търсеха и средства от грантови схеми, въпреки че това е почти невъзможно да се случи.
 
Междувременно дружеството беше обявено в несъстоятелност и шламохранилищата станаха последна грижа.За функционирането на \"Кудин дол\" има договорен преходен период с ЕС с краен срок до 31 декември 2014 г.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.