iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани представиха историческа изложба в Банско

Перничани представиха историческа изложба в Банско

В Духовно-историческия център „ Св.Паисий Хилендарски\" към музеен комплекс в Банско е експонирана изложба „Старобългарската азбука и държавата на духа\".
 
В 15 табла експозицията разкрива факти от делото на Кирил и Методий и на техните ученици, на княз Борис I -Михаил Покръстител, цар Симеон Велики, цар ПетърI Български. Изложбата е поглед към ролята на старобългарската държава за съхраняването на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий както и към приноса на новата писменост и слово за средновековната християнска цивилизация.
 
Експозицията е съвместна инициатива на Фондация „Българска памет\", Фондация „Бъднини\"-Перник, Национален исторически музей. На представянето на изложбата присъстваха ръководителят на РИМ в Перник - Симеон Мильов, както и председателят на \"Бъднини\" адвокат Росен Иванов.
 
Изложбата „Старобългарската държава и държавата на духа\" е показвана само в Националния исторически музей - София, а Банско е първият град, в който изложбата гостува извън столицата. Никак не е случаен изборът на място за експонирането на тази изложба в Банско, а именно Духовно -историческия център „Св.Паисий Хилендарски\". Азбуката е същността на българската култура, тайната, в която е концентриран националният ни дух. А Паисий Хилендарски - будителят е човекът, който ни връща съзнанието за историческа отговорност.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.