iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки учители търсят спасение в ДАНС

Пернишки учители търсят спасение в ДАНС

Просветният министър Йорданка Фандъкова поиска от Държавна агенция "Национална сигурност" да направи проверка как са се взимали решенията кой да отпечатва новите учебници. Обект на проверката ще е и процедурата за определяне на авторите на училищните помагала, както и това кои издателства и как сключват договори с училищата за използване на съответните помагала. "Процедурата е такава - учебниците да бъдат одобрявани от учителите. Те има възможността и правото да направят това, а дали се случва на практика всичко толкова прозрачно, аз не мога да кажа", посочи министър Фандъкова. Тя разчита, че ще получи компетентно мнение от експертите на ДАНС и ще вземе решения.
 
Темата за "връзкарските" издатели на учебници, с които се подписват договори, но цената или е завишена спрямо останалите помагала, или качеството е по-ниско, бе споделена като един от основните проблеми при срещите между пернишките учители и политиците по време на предизборната кампания. Като "мафиотски" определиха процедурите депутатите от ГЕРБ на една от срещите им с колектива на ОУ "Св. Иван Рилски". Ето че сега ДАНС ще се заеме със задачата да разследва порочните практики.
 
Обърнахме се към ДАНС, която има създадено звено за образованието, и официално сме поискали проверка по цялата процедура, свързана с учебниците, каза Фандъкова. В министерството имало доста сигнали, свързани с одобряването на учебниците, и затова е разпоредила ревизията. Процедурата изисква учителите да одобряват учебниците. Често обаче това не ставало. Ще се опитаме да преразгледаме учебните програми и връзката на програмите и плановете с учебниците, обясни още просветният министър.
 
Фандъкова поиска 26 млн. лева на заседанието на парламента днес, които да бъдат насочени към училищата и детските градини.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.