iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Зона за отдих около "тройната" църква ще правят младежи

Зона за отдих около "тройната" църква ще правят младежи

Младежи ще правят зона за отдих около „тройната" църква
 
Младежи ще направят зона за отдих в местността „Св. Спас" в подножието на хълма Кракра. Сдружение „Обектив" е спечелило проект за почистване и облагородяване на района около откритите след разкопки през 2004г. базилика от раннхристиянската епоха и надстроени над нея още два християнски храма от различни времена, похвалха се от младежката структура. Проектът е част от кампанията „За чиста околна среда" и националният конкурс на Министерството на околната среда е водите (ПУДООС) и е на стойност 3000лв. На поляната североизточно от хълма ще бъде изградена зона за отдих. Ще бъдат почистени алеите, които водят до крепостта Кракра и ще бъдат озеленени с подходяща растителност. Предвижда се да се поставят пейки и кошчета за отпадъци. Целта е мястото да бъде използвано от жителите на квартала, от туристи, от децата и младежите, които играят в района.
 
Официалното представяне на проекта ще бъде на 12 август - Ден на младежта, от 12.00 ч. в местността „Свети Спас" в подножието на крепостта Кракра в присъствието на представители на РИМ и РИОСВ Перник. Тази година Международния ден на младежта е посветен на съхраняването на природните ресурси и опазването на околната среда.
 
В момента култовият обект на поляната е консервиран, като е затрупан с пясък. След разкопките през 2004г. там бяха разкрити три християнски храма, построени един над друг в различни периоди от време. Намерени бяха и над 100 гроба, датирани около 12 век. Според специалистите първата църква е била построена по времето на Юстиниан І (527-565г.) и е просъществувала до осемдесетте години на VІ век. Предполага се, че при нашествията на славяни и авари е била опожарена и разрушена почти до основи. По-късно - през ХІІ век, в очертанията на древния храм е въздигната по-малка църква, която също не е просъщесвувала във времето. Историците смятат, че някога в края на ХІХ век върху заличените от годините два храма е построена малка църква, по-скоро параклис за религиозните потребности на хората от „Варош". Извадените от гробовете човешки останки бяха препогребани в общ гроб с подобаващ християнски ритуал. Още в онези години се коментираше възможността археологическите разкрития да бъдат покрити с подобаващ навес, но затова вероятно ще се разчита на нов спечелен проект.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.