iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общежитието на Спортното стана общинско

Държавата осигурява средства за всички настанени ученици в базата
Със заповед на министъра на образованието, общежитието на Спортното училище се прехвърля към Община Перник като обслужващо звено в системата на образованието, съобщи директорът на общинската дирекция "Образование и култура" Цветана Тошева пред в-к Градски. По смисъла на закона, базата за настаняване на учащи се до момента не е разкривана като такава и е управлявана от директора на Спортното училище. Процедурата за промяната на статута на общежитието е стартирана от общинското ръководство, след сигнал на ръководството на СУ "Олимпиец", че на учебното заведение не достигат средства за издръжка на базата.
 
Общежитието на Спортното училище до момента съществуваше извън режима на обслужващите звена, регламентиран от Закона за народната просвета. По тази причина се наложи разкриването му със заповед на министъра, поясни Тошева. Целта е базата да има по-добро управление и да бъде достъпна за всички нуждаещи се ученици от Пернишка община, които се обучават в града, но семействата им нямат жилища тук. С министерската заповед се започва процедура и за назначаването на директор и администрация на общежитието. Базата ще бъде ремонтирана, като целта е за следващата учебна година капацитетът да се запълни. Спортното училище използваше една трета до половината от помещенията. В същото време, държавата се е ангажирала с осигуряването на средства и е определила единен стандарт за издръжка на ученик, настанен в общежитие.
 
С фактическото разкриване на общежитието с настоящата заповед, Община Перник ще получи тези средства за всеки настанен, като в единния стандарт са заложени и пари за ремонти и поддръжка на базата. Капацитетът на общежитието е за около 80 ученици и със средствата за тях то ще се самоиздържа и няма да се налага общината да го дофинансира от собствените приходи. Такъв е примерът с общежитието в Благоевград, което е със запълнен капацитет и има записали се чакащи за настаняване. В базата, възпитаниците на Спортното училище и ученици от други школа, на които им се налага да пътуват, ще бъдат настанявани без заплащане на такси, допълни Цветана Тошева.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.