iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Допълват пернишка изложба с църкви от Източна Сърбия

Уникалната фотоизложба "Забравените български средновековни църкви и манастири из Пернишко" ще бъде допълнена с фотоси на черкви от Източна Сърбия. Това съобщи пред Градски вестник един от организаторите на експозицията адвокатът Росен Иванов, който е управител на фондация "Бъднини" в Перник.
 
Пернишката фондация си партнира за изложбата с фондация "Българска памет", Регионалния исторически музей в Перник и директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Разговор за допълването на изложбата е проведен с експерти от Цариброд, занимаващи се с проучването на средновековните храмове на територията на Източна Събрия, като е предвидено и откриването на съвместна експозиция, допълни Росен Иванов.
 
След като бяха представени в Клуба на историка в Перник, открит от фондация "Бъднини" и след това в пернишката галерия "При кмета", църквите от нашия край бяха показани в Националния исторически музей и музея в Кърджали. Експозицията бе уважена и от Знеполския епископ Йоан и Величкия епископ Сионий. На фототаблата - 24 на брой, са представени манастири, църкви и параклиси от Пернишка, Брезнишка, Трънска, Радомирска и Ковачевска община.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.