iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Читалищни дейци от Перник преоткриха древните прабългари

Читалищни дейци от Перник имат идея да се организира фестивал на Българите извън България. Наскоро представителна група от фолклорния ансамбъл „Перник" към Народно читалище „Миньор", срвакарска група от Елов дол, солистът Гeорги Гьолски, председател на читалището в Радомир и работещите в регионалния читалещен център бяха на фестивал на тюркоезичните народи в Турция. За голяма своя изненада нашенците срещнали там не само говорещи турски групи, но и много хора, с които се разбирали на архаичен български език. В общуването си спомнили думи, отдавна забравени в нашия език. Оказало се, че някои от участниците във фестивала са християни. В групите от бившите съветски републики Татарстан , Киргизия, Чувашия и други кавказки държави имало участници, които прекрасно познавали историята на древните българи. Най-голяма близост нашите осъществили с млади хора от Кабардино Балкария, с които вече си разменят и кореспонденция. Фестивалните дни и вечери в Турция прекарали в разговори и дискусии за прабългарските владетели Котарг и Аспарух, за Волжка България и за общите ни прадеди. Млада дама, чийто дядо бил учител по история, ги сбъркала с познанията за древните общи корени. Голяма част от населението на кавзакзкия регион всъщност е съставено от наследници на Вожка Велика България. Още през 10-ти век тамошните българи приемат исляма, но съхраняват чувството си на принадлженост към българската нация.
 
Новите приятели на пернишките читалищни дейци горко съжалявали, че никога не са идвали в България, а я обичали като втора родина и българите като близки роднини.
 
Така се родила идеята да се направи един фестивал за изява на културни и фолклорни традиции за такива хора, които живеят далеч или близо зад пределите на страната, но имат българско самосъзнание и тачат общите ни корени. Идеята се доизбистря. Разширява се нейната територия - към Западните покрайнини, към бесарабските и банатските българи, към поселенията на Волжка България. Тя ще бъде споделена с министъра без портфейл, натоварен да отговаря за българите в чужбина Божидар Димитров. Чрез разписан проект ще се търси начин да се финансира по международна програма.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.