iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник ще бъде домакин на Дни на европейското наследство

Перник ще бъде домакин на Дни на европейското наследство

Домакини ще са РИМ и музеи в региона.
 
За поредна година в България ще се проведат Дните на европейското наследство, пише Съперник. Тази година това ще бъдат 18, 19 и 20 септември, информираха от Регионалния исторически музей в града ни. Перник ще се включи в инициативата, като ще даде възможност на всички желаещи да посетят и да видят безплатно експонатите, намиращи се в РИМ. В рамките на трите дни на отворените врати ще бъде организирано посещение на Музея на бусинската керамика в с. Бусинци, на Историческия музей на българското кисело мляко в с.Извор, ще бъде направена и изложба в училището в Брезник под надслов "Общобългарско движение за национална просвета". Една от целите на инициативата е увеличаване на броя на хората, посетили културните средища в страната, както и повишаване уведомеността за културното наследство.
 
Дните на Европейското наследство за пръв път са организирани през 1991 година от Съвета на Европа и имат за цел да запознаят жителите на европейския континент с културното му богатство и разнообразие. От 1991 година Дните на Европейското наследство се провеждат под съвместния патронаж на Европейската комисия и Съвета на Европа и се осъществяват под девиза „Европа, общо наследство". Стартирането на ежегодните Европейски дни на наследството, всяка година се състои в различна държава, но винаги е през септември. Това е широко движение, в което се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент. Държавите, страни по Европейската културна конвенция, отварят обекти, които по принцип са затворени за публични посещения. Значителен брой посетители се възползват от тази възможност. Участници са общини, музеи, училища, читалища, неправителствени и доброволни организации, експерти и мениджъри в областта на туризма - представители на различни институции и организации от държавния и обществения сектор.
 
България се включва активно в движението от 1999г. Тазгодишната национална тема на дните на европейското наследство е "Интегрирано опазване и социализация на културното и природно наследство".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.