iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Близкоизточен конфликт в... Ковачевци

Близкоизточен конфликт в... Ковачевци

Надпис "Градина на Палестина" почти скара посолство и организация "Шалом"
Репортаж на Милена Николова във вестник „Дума" от 19 Август 2009, брой 188
На 4 юни т.г. в Детския екологичен комплекс в Ковачевци е създадена и официално открита палестинска градина от дръвчета. Присъства лично посланикът на Палестина в България Ахмед Ал-Мадбух, който, заедно с областния управител на Перник - Иван Димитров, засаждат собственоръчно дръвче, 41-ото в градината. Преди това, свидетелстват медиите, представителите на Палестина са задили още 40 дръвчета. Идеята е това да не е инцидентно, а да стане традиция - в бъдеще да засадят още, да поставят пейки, да оформят градинката, която един ден може да се превърне в парк за всички деца, които отсядат целогодишно в международния детски комплекс към Министерството на образованието и науката (МОН). На пръв поглед засаденият участък е на площ от около 10 квадратни метра, ако не се броят прилежащите по-празни градинки - пак във въпросния комплекс. Мястото е вляво от административната сграда на ръководството на детския комплекс. Надяваме се с това парче гора да засадим любов и усмивки, целта ни е да дадем израз на най-приятелските си чувства към община Перник и България, казва в словото си палестинският посланик, който кани тогавашния областен управител Иван Димитров в Палестина, за да направи аналогична градинка за децата в името на мира по света. Откриването е достатъчно сериозно за района, поканена е да присъства и кметицата на Перник Росица Янакиева, а събитието съвпада и с детския празник на радостта за деца от домове за подрастващи без родители в цяла България, който се провежда в комплекса в Ковачевци. Посланикът раздава подаръци на тези деца от домовете. Такава е предисторията на въпросната "палестинска градина".
Градината - ябълка на раздора
Месец по-късно градината не съществува. Има ги само дърветата, но толкова. Малкият бял надпис, на който се вижда, че градинката е на държавата Палестина, е махнат по време на детския традиционен лагер на децата от организацията на българските евреи "Шалом". На 1 август Ибрахим Догмуш, председател на общността на палестинците в България, решава да заведе в градинката журналист от Ал Джазира, за да разгледа градинката и да решат как това да бъде отразено като положителна политика за България, а медията да информира арабския свят, че техни деца могат да почиват у нас. Според Догмуш мястото е прекрасно, има басейн, язовир, красива природа, неговите деца, пък и тези на колегите му от палестински произход от години посещават този лагер. Едва пристигнали, разказва Ибрахим Догмуш, на входа охранител, представил се пред тях като г-н Мориц, им обяснил, че не могат да влязат вътре, защото има еврейски деца, а надписът с изписаното "България-Палестина" вече не съществува. От този момент нататък палестинското посолство търси отговор за това на кого е попречила тяхната табела и какво общо има с това организацията "Шалом". Но в едно са напълно уверени - става въпрос за провокация. Аргументите им са в духа на международните отношения между двете държави Палестина и Израел. Струят политически подозрения, а стилистиката е свързана със силни сравнения, с бомбардировки на мирни граждани в Палестина например, с геноцид над палестинци. Реалност, позната от десетилетия на хиляди километри от България. От палестинската общност, пък и от посолството аргументират поставянето на въпросната табела за градината на Пелестина с факта, че от повече от 15 години има традиция арабските училища в България, като палестинкото, ливанското и сирийското, да организират в учебно време обучение по арабски език и арабски традиции там. Децата от смесени бракове между палестинци и българи всяка година са там в неучебно време. И виновна, според тяхното вътрешно проучване, засега се оказва българската организация "Шалом".
"Шалом" търси своите отговори
От организацията "Шалом" категорично отхвърлиха твърдение, което ги свързва по какъвто и да е начин с махането на надписа на градината на Палестина, защото, макар и да са разочаровани от подобна инициатива в двора на детския комплекс, те "нито писмено, нито устно са искали от МОН да премахне надписа". Това заяви Александър Оскар, председател на регионалната организация на евреите "Шалом" в София. Той недоумява как е възможно тази градинка да бъде направена, при положение че повече от 15 години деца от "Шалом" от различни възрасти всяка година почиват за един месец и се обучават на еврейски бит и традиции в същия този център. Имаше негативен коментар вътре в нашата организация, казахме, че не е уместно подобно обозначаване на нечия градина в детски комплекс. Има и още една подборност, обясни г-н Оскар, на мястото на въпросната градинка по традиция всяка година еврейските деца си правят вечерен лагерен огън, и това също е известно на ръководството на комплекса. Друга подробност, според "Шалом", е и фактът, че ако не милиони, то организацията е подпомагала със стотици хиляди левове развитието и благоустрояването на въпросния детски център. На въпрос на ДУМА дали е възможен някакъв компромис, свързан с връщането на плочата с надписа на Палестина, от "Шалом" са категорични, че ако се наложи, ще преразгледат посещенията си в Ковачевци, макар че ще е жалко децата да спрат да ходят там след толкова години.
Ведомствена неразбория
Има една елементарна подробност според българското законодателство, и тя е, че както и да наричат тази градинка, тя се намира на територията на държавата България. За комплекса директно отговаря Центърът за отдих и обучение към Министерството на образованието. Точно оттам категорично обявиха своето становище, че детският екологичен комплекс в Ковачевци принадлежи на децата, които не бива да се намесват в политически спорове. Оттам казаха за ДУМА, че е било неуместно създаването на тази градинка, при положение че от години центърът се ползва от деца и там няма място за политика. Решението за градината на Палестина е взето при разговор между посланика на Палестина и тогавашния областен управител от квотата на НДСВ Иван Димитров, обясниха от образователното ведомство. От друга страна, този, който е взел решението като представител на държавата ни, Иван Димитров, вече не изпълнява въпросната длъжност. Преди дни той предаде поста на нов областен управител, но проблемът с въпросната градинка прескочи едно държавно управление и премина като проблем към следващото. Неясна остава причината, заради която десетилетия след създаването си в екоцентъра в Ковачевци е трябвало да бъде направена подобна градина на Палестина. Неизвестна засега е и отговорността заради този въпрос, засягащ едно посолство и една организация, които няма да достигнат в близките години до единомислие.
И в двете посоки се вижда "Провокация!"
Виновни се оказват (на думи!) или Палестина, или Израел. Не за провокация обаче говори директорът на центъра, според който не е имало някакъв скрит замисъл или идея да се предизвиква скандал. Просто областният управител Иван Димитров намерил инициативата за много добра и така се стигнало до създаването на въпросната градина на Палестина. Засега единственото, което българската държава прави, е да демонтира и да се опита да забрави конфуза, а и табелата. Директорът Димитър Димитров би направил компромис, но не знае какъв, защото очевидно отскоро "плува" в близкоизточната проблематика - и на любовта, и на неразбирането докрай на другия. Тези 10 квадрата се оказват спорна земя, като нито една от двете страни не е склонна да отстъпи и търси корените на конфликта в словесност. Защото там войната е наистина. Не е спокойно като в България, където един административен ум не може да допусне, че палестинското посолство и палестинската общност, както и организацията "Шалом", може да се почувстват еднакво оскърбени от административен акт, накърняващ достойнството им. Защото в Близкия изток трудно се прилага максимата "и вълкът да е сит, и агнето да е цяло". Политика, която бившият областен управител май не е разбрал.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.