iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С театрален спектакъл закриха втората средношколска археологическа експедиция в Перник.

С театрален спектакъл беше закрита снощи втората средношколска археологическа експедиция "Кракра 2009" в Перник. Идеята за постановката, наречена "Легенда за Кракра", е на участниците в летния лагер. С много вдъхновение средношколците влязоха в ролята на героите от епохата на легендарния болярин в пиеса сътворена от тях самите. Представлението беше под открито небе в пределите на крепостта , където някога се е намирал древният град Перник. Актьорите заслужено получиха много аплодисменти от възторгнатата публика, сред която бяха народните представители Владислав Димитров и Ирена Соколова, кметът на Перник Росица Янакиева и др. Изградената сцена ще остане постоянна и за други творчески изяви.
Общо 50 ученици от пернишките средни училища участваха в двете смени на експедицията, проведена през август 2009г. под егидата на кмета на общината Росица Янакиева. Експедецията се вписва и в инициативата на президента Георги Първанов, наречена "Съхрани българското". Кметът Янакиева връчи специални дипломи на младежите за участието им в лагера. За младежите, включили се в експедицията, тези дни са спомен за цял живот и повод да получат повече познание за родния град и археологията, което ги прови по-горди и като перничани, и като българи.
Инициативата има и своите критици. Сама по себе си младежката експедиция е добро начинание, но би могло да се организира по-добре и да е по-резултатна, смятат хора с повече конкретни идеи. Това лято към организираните участници в експедицията се присъединяваха и доброволци. Това подсказва, че би могло в следващите години принципът на доброволността и личния принос на всеки от участниците да е по-широко застъпен, а средствата, вместо за лагер, да отиват за подобряване на инфраструктурата, коментират някои от организаторите. Така младите хора наистина ще бъдат по-съпричастни км делата на общината и ще се учат на гражданска активност. Не е без значение и това че самата президентска инициатива е наречена с русизма „съхрани" вместо с българската дума „опази", каза пък един от самите участници в експедецията. Младите хора познават подобни практики от други страни. Ежегодно международна студентска бригада идва да помага за възстановяването на православен манастир в региона, но участниците, пристигащи от различни страни по света, в това число и от Япония, сами заплащат пътните си разноски. Като искаме да имаме гражданско общество и обществено активни млади хора, по-добре е да се стимулира тяхната инициативност, както е случая със спектакъла, отколкото да се робува на модели от преди 20 години.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.