iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани удрят келепира с боровинки

Перничани луднаха по гурбета за боровинки. Берат кило срещу 4 стотинки, продават го за 4 лева.
 
Цели фамилии се отправят по време на отпуските си или през уикенда към Осогово, за да берат горски плодове. Към петричко положението е същото. Въпреки че за беритбата се плаща, нашенци поемат към съседния Кюстендил, за да изкарат някой лев по време на кампанията, като съчетаят полезното с приятното.
 
Градът, който освен с черешите, се гордее и с боровинките, въведе тарифи от 20 ст. на килограм през изминалата година. Таксите са в сила при брането на по-големи количества. До 8 кг пък, кошниците се пълнят безплатно. Наред с тарифите, берачите са заплашени и от глоби. Санкциите са до 2000 лева, ако горските плодове се изтръгват от корен.
 
Строгите мерки, сред които е и ограниченият достъп на автомобили и други превозни средства до местата с боровинки, е с цел да се запази природното богатство в Осогово. Изкупвачи твърдят, че въпреки бързото презряване на плодовете, цената им няма да падне под 3,50-4,00 лева до края на кампанията. На кюстендилския пазар горските плодове се предлагат на цени между 4 и 7 лева за килограм.
 
Още по-евтино и изгодно излиза на нашите съграждани, които отиват по-на юг към Петричко. Там за беритбата на килограм боровинки се заплащат едва 4 стотинки, а глобите за миналите гратис тръгват от скромните 50лв.
 
Група, в която влизат представители на Гранична полиция, Горско стопанство, природен парк "Беласица" и кметство Петрич, прави периодични проверки на брането на боровинки до приключване на сезона, съобщи наскоро директорът на петричкото Горско инж. Георги Янкулов. Всеки, който иска да бере ценния плод, трябва да мине през Горското в Петрич, откъдето да си извади позволително.
По лична преценка берачите декларират количеството, което ще добият в планината. "Може да плащате всеки ден за определено количество, дори и да има разминаване, не е фатално.", коментира горският шеф.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.