iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заподозряха сделка между пернишкия съд и ТЕЦ-а, опрощавали им глобите

От Министерството на околната среда подозират натиск върху решенията на съда.
 
Пернишката Района инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) ще сезира Европейския съд заради множество отменени наказания от Административния съд на ТЕЦ "Република", информира директорът на инспекцията Людмила Аначкова.
 
Според нея до момента на Топлофикация Перник са наложени санкции в размер на около 500 хил. лв. заради замърсяване на въздуха, но ръководството на дружеството непрекъснато ги обжалва в съда и там ги отменят.
 
"Не може пернишката централа да работи в нарушение на екологичните норми. Заради неспазването на изискванията Европейската комисия ни санкционира по 30-50 хил. евро на ден", заяви Аначкова, цитирана от БТА.
 
Работата на четвърти котел на ТЕЦ-а е в нарушение на комплексното разрешително и заради значителното замърсяване на въздуха от него са наложени глобите от РИОСВ. Преди месец той бе спрян окончателно с разпореждане на инспекцията. Така в централата остана да работи единствено реконструираният пети котел. От 28 август обаче той е спрян за планов ремонт, крайният срок за приключване на който е 26 септември.
 
За да не останат перничани без топла вода, единственият вариант е бил да бъде реконструиран на газ трети котел, но това не е изпълнено, съобщи Аначкова.
 
Директорът на Топлофикация Перник Стойчо Василев твърди, че за довършването на реконструкцията на трети котел са необходими още 700 хил. лв. Проблемът е в това, че дружеството е обявено в несъстоятелност и се управлява от синдик и за ремонта няма средства.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.