iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник - домакин на международна среща по европейски ВиК-проект

Перник - домакин на международна среща по европейски ВиК-проект

На 3 септември 2009 г. в 15:30 часа в заседателната зала на община Перник кметът Росица Янакиева ще открие международна среща по проект "BESSE - за насърчаване на устойчиви екологични ВиК услуги в Европа" по 7-ма Рамкова програма на Европейския съюз.
 
Общата цел на проекта BESSE е да насърчи връзката между политика и изследвания за устойчиво развитие на ВиК сектора в съответствие с актуализираната европейска стратегия за устойчиво развитие на ЕС.
 
Проектът BESSE стартира в началото на юни 2009 г. Координатор е университета в Маастрихт, Холандия. Партньори са също Международната асоциация по водите в Холандия, италианския клон на Съвета на европейските общини и региони, Развойния център за водно инженерство в Лонгборо, Великобритания, регионалната ВиК компания в Линбург, Холандия, община Кастел Сантанджело, Италия.
 
От българска страна участват община Перник и Изследователския център за регионално и глобално развитие - РЕГЛО.
 
В рамките на проект BESSE предстои да се проведат проучвания за обобщаване на знанията и технологичните възможности за предоставяне на устойчиви екологични ВиК услуги. Ще се идентифицират пречките, които затрудняват навлизането на нови знания и технологии и начините за преодоляването им. С цел разпространение на иновациите и знанията ще се проведат пилотни проучвания в три ВиК компании, подбрани на регионален принцип - за Северна Европа - регионалната ВиК компания в Линбург от Холандия, за Южна Европа - община Кастел Сантанджело от Италия и за Източна Европа - ВиК Перник от България.
 
Проектът ще се изпълнява в продължение на три години, като резултатите му ще способстват за изработването на насоки за бъдещата политика на ЕС в сферата на ВиК услугите, ще се подготвят доклади и проучвания за разпространение и прилагане на знанията и новостите в технологиите за устойчиво екологично развитие на ВиК сектора в Европа.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.