iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Иво Петров: В ГЕРБ сме заможни, не щем рушвети

Г-н Петров, очаквахте ли, че ще поемете поста на областен управител?- Не знаех какво ще реши централата и не за този пост съм работил 2 години, изграждайки структурите в областта. Предложението приех с цялата си отговорност, за мен това означава възможност да направя много за моя град и областта, да осъществя мечтите и идеите си. Перник трябва да се отърве от лошата си слава и може да стане чист, красив и модерен европейски град. Разбира се, това няма да стане като с магическа пръчка, затова очаквам съдействие и от съгражданите си. Много разчитам на тяхната отговорност, гражданска позиция и самосъзнание. Вярвам, че можем да бъдем съмишленици.
 
- Притеснен ли сте?- Да, защото очакванията на хората са големи, а наследството от предишната власт не е най-добро. Трябва да тръгнем отначало и да работим неуморно, достойно и честно, за да постигнем целите си.
 
- На какво трябва да заложи истинският политик?- Всеки човек, който иска да свърши някаква работа, трябва знае как да го направи, да иска да го направи и да може да го направи. Политикът трябва да заложи и на професионализъм, желание за промяна и последователност в действията си. Смятам, че само с трудолюбие не може да се постигне много. Добрият политик трябва да гледа поне 20 години напред, за да е сигурен, че е в крачка с времето.
 
- Хората в областта гласуваха на ГЕРБ огромен кредит на доверие. Какво означава това за Вас и как ще удържите доверието?- Това е голяма отговорност за нас и всички представители на ГЕРБ знаят какво означава този огромен кредит на доверие. Всичко, което правим, трябва да бъде под знака на това доверие. Сама разбирате, че място за лъжи, измами, кражби, корупция и дребно хитруване няма да има. Ще бъда много щастлив, ако моите колеги не се поддадат на подобни провокации.
 
- Какво не Ви харесва в Перник и в каква посока ще работите за промяната му?- В Перник има много неща, които трябва да бъдат огледани и прецизирани. Решително трябва да се подобри чистотата на града, да се ремонтират улиците му, въпреки че сегашното ръководство на общината полага усилия да освежи много улици, в това число вътрешноградската магистрала и др. С перничани трябва да покажем, че сме истински и отговорни граждани, като спазваме правилата, поддържаме и пазим чисто и приветливо навсякъде. Смятам, че трябва да се огледа архитектурно-застроителният план и да бъде спряно издаването на разрешения за пристройки, да се стопира незаконното разширяване на застроителни петна и други подобни разрешителни... С две думи - да се стъпи здраво на законовата рамка за оформяне на външния вид на града.
 
- Прогнозите са за задълбочаваща се икономическа и финансова криза. Как ще привличате инвестиции и свежи средства в Пернишка област?- Това ще бъде първият приоритет за преодоляване на кризата. Трябва да окажем помощ на всички фирми, които контактуват със своите чуждестранни партньори, за привличане на инвестиции. Ние от своя страна ще направим всичко възможно, за да получим помощ от отделните министерства. Ще създадем екипи, които с'помощта на съответните министерства да работят по усвояването на еврофондовете. Ще окажем помощ и в начинанието на общината за задачите по осъществяване на трансгранично-то сътрудничество.
 
- Преди местните избори Вие казахте, че ГЕРБ ще почисти Перник. Въпреки че мина време оттогава, думите Ви остават ли в сила и в какво конкретно се изразяват те - от какво ще бъде почистен Перник?- Тогава имах предвид, че веднага ще почистим града от предизборните афиши и флаери, както и го направихме, ще направим почистване на местности във Витоша, често ще показваме на нашите съграждани как се поддържа чистотата на един град. Не съм го казал в преносен смисъл, както може би са го изтълкували някои. Като подхванахме темата за чистотата, съм убеден, че Перник и областта трябва да станат екологично чисто място, а перничани да се научат, че боклукът се изхвърля само на указаните за тази цел места.
 
- Кои са основните проблеми на Перник и областта и как ГЕРБ вижда решаването им?- Проблемите са много, но откриването на работни места е главната задача. Трябва да преодолеем кризата максимално безболезнено, тъй като съкращенията на работни места ще притиснат хората, които изплащат заеми, пък и останалите. Ще направим всичко възможно пернишките предприятия да задържат работниците си.
 
- Какво бихте приели като начин на работа от Вашия предшественик Иван Димитров?- Добре познавам работата му и ще възприема всичко положително от неговия опит.
 
- Ще работите ли в единодействие с кмета на община Перник Росица Янакиева и ще й помагате ли, когато общината има нужда?
- Разбира се, че ще й помагам винаги, когато общината има нужда. Трябва да положим максимум усилия всички заедно, за да подобрим живота на нашите съграждани възможно най-бързо.

- Очаквате ли капани и подмолни действия от страна на опозицията и довчерашните управляващи?
- Не би трябвало, защото знаете от предизборните им кампании, че и те искат да работят за благоденствието на хората в областта. Не вярвам да тръгнат срещу перничани, създавайки ни трудности.
 
- Как ще парирате про-вокационните предсказания, че ГЕРБ няма да изкара пълен мандат?- Това са злонамерени слухове, които не ме интересуват.
 
- С какво вие от ГЕРБ сте по-различни от останалите?- В по-голяма степен това са млади и нови лица, професионалисти, високообразовани хора, с добро финансово състояние, което предполага, че няма да се поблаз-нят от рушвети и няма да допуснат да бъдат корумпирани. Много ми се иска да бъде така и вярвам в това.
 
- До момента в общественото пространство не са се чули лоши приказки за разцепление в пернишката организация на ГЕРБ. Как ще удържите положението за в бъдеще?- Искам да изкажа своята благодарност към членовете и симпатизантите на ГЕРБ. Не зная кое точно ни обедини, какво ни сплоти, но ние бяхме и сме много близки помежду си. По време на предизборната кампания, пък и сега, всеки можеше да сподели всякакви проблеми и всички се хвърляхме да ги решаваме. Ние бяхме непрекъснато заедно, разделяхме се късно вечер и в ранни зори започвахме отново. Това не е случайно и затова благодаря на хората, които подкрепиха мен и партията.
 
- Ще сдадете ли поста на областен координатор на ГЕРБ?- Съгласно устава на политическа партия ГЕРБ мандатът на един областен координатор е 3 г. През декември предстои конгрес на партията, на който може да се вземат други решения.
 
- Като какъв човек се определяте?- Отговорен, коректен и последователен. Нямам недовършени задачи, мога да говоря с всеки и да отговарям на всеки поставен ми въпрос.
• Консенсусна личност ли сте?- Приемам чуждото мнение и затова предпочитам работата в екип. Съобразявам се с колегите, заедно обмисляме проблемите и техните най-добри решения, заедно поемаме отговорността за изпълнението на нестандартни идеи и проекти.
 
- Напоследък губили ли сте усмивката си и защо?- Имаше моменти, в Конго надделяваха умората и съмненията, че ще пропусна да направя нещо важно. За радост това се случваше рядко. Общо взето, се считам за ведър човек.
 
- Кое Ви кара да се радвате?- Семейството ми - използвам възможността да им благодаря за подкрепата; приятелите, радостта и веселието на хората. Не пропускам да се повеселя с позитивно настроени хора.
 
- В трудни мигове ще запазите ли усмивката си?- Зная, че ще има трудни мигове, но аз споделям максимата, че и от най-трудната ситуация има поне три изхода. Старая се да избера най-добрия, след като се съветвам с професионалисти в съответната област. Това може да се прави и с усмивка. Не считам, че когато работата се върши намусено и неврастенично, резултатът е по-добър.
 
- Склонен ли сте на компромис?- Да, аз съм сговорчив човек. Ще отстъпя, ако отсрещната страна ме убеди, че не съм прав.
 
- Какво не бихте простили?- Предателството, лицемерието, безхаберието и липсата на елементарно възпитание.
 
- На какво се научихте през изминалите 2 години и променихте ли се като човек?- През изминалите години се срещнах с много и различни хора. Срещите ни бяха много приятни и непринудени. Те ме заредиха с оптимизъм. Нямах представа, че толкова много хора търсят промяната и са готови да дадат всичко от себе си това да се случи.
 
- Постът на областен управител ще Ви промени ли?- Не, аз съм обикновен човек и Вие ме познавате.
 
 
Интервю на Милена Грозданова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.