iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трънски зет написал любимата песен на Вермахта

Съпругата му Иванка Янакиева е една от първите изпяла "Лили Марлен"
Трънски зет е написал любимата песен на Вермахта, превърнала се в хита на 20-ти век - "Лили Марлен".
 
Известният немски композитор Норберт Шулце е бил женен за трънчанката Иванка Янакиева. Това е истинското име на звездата в предвоенна Германия Ива Ваня, чийто корен е от граничното село Джинчовци. За произхода на актрисата съобщи племенникът й Илия Богоев. Всички от рода на дядо Янаки са знаели и слушали приказната история на българската Пепеляшка. Умишлено в годините на социализма те не са афиширали родствената си връзка с любимката на Гьобелс. Последният път, когато емигриралата през 1922 година за да стане актриса трънчанка, се завръща в родината си, е в началото на 40-те години.
 
През 1974 година Илия е бил командирован в ГФР, но не е посмял да потърси леля си. Днес във фамилната къща в Джинчовци той пази като светиня биографичния кинороман "Ива Ваня или Сладоледената фея". Книгата е с автограф от авторката й- българската журналистка Юлияна Вегенер, позната у нас като Юлиана Недева. Писателката научава за сънароничката ни от друга българка- лекар, при която се е лекувала актрисата. Внезапната смърт на Ива Ваня обаче попречила авторка и героиня да се срещнат очи в очи.
За прочутата си братовчедка споменава в книгата си "И ако това не е живот!" друг артистичен талант от дядо Янакиевия род- актьорът Преслав Петров. От същата фамилия е и още един наш артист- братът на Преслав Найчо Петров. Сестрата на Ива Ваня пък била прима балерина на Бразилия- също много известна за времето си артистка. Рожденото й име е Цветана, а в артистичния свят българката е позната под псевдонима Жулиета.
 
Голямата звезда в рода обаче е Ива Ваня. Тя е единствената българка, снимала се в нямото кино. Вероятно е и първата българка, направила актова фотография. Била е Мис Германия през 1930 година и многократна шампионка по езда.
 
Ива Ваня е и втората в света, изпяла песента на съпруга си- "Лили Марлен", единодушно призната за хит на 20-ти век. Сънародничката ни е пяла песента и на български.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.