iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Беднякът-милионер от радомирско купил фирмата на взивения бизнесмен от Разлог

Беднякът-милионер от радомирско купил фирмата на взивения бизнесмен от Разлог

Данъчни погнаха беднякът милионер - Георги Драгомиров, който  купил фирмата на взривения Мандраджиев. Земляк на Баро от "Опасен чар" прави бизнес от барака.
 
Граната, поставена в гараж в Разлог, уби на 1 септември 29-годишната Снежана Мандраджиева и сина й Алекс. Бомбата е била предназначена за съпруга Явор Мандраджиев, а разследването сочи, че поръчител е кумът на Явор - Рудик Казарян.Той бе задържан в ареста, но след това бе пуснат на 10 септември, понеже обвиненията срещу него се основават единствено на показанията на Мандраджиев. Месеци по-рано занимаващият се с наркотици и съден за трафик на хора Мандраджиев продава фирмата си "Явис-Явор Мандраджиев" ЕТ. Оттогава започват несгодите му - тръгват заплахи, неизвестни режат гумите на джипа му. Най-любопитното е, че купувачът на фирмата му е 65-годишен бедняк от прадомирското с. Негованци, информира "Стандарт". На името на Георги Драгомиров се водят 33 фирми. Всички си приличат по едно - имат огромни задължения към бюджета или клиенти.
 
 
"Дадоха ми 250 лв. и купих фирмата на Явор Мандраджиев. Преди това я бяха прехвърлили през 4-5 човека. Аз я взех от Велин Митев от Самоков". Това призна  тайнственият купувач Георги Драгомиров. Макар да е собственик на 33 дружества, според електронните регистри, 65-годишният бивш ватман и тракторист няма пукната пара. Взема назаем пари от когото свари. Имането на бай Георги е само на хартия. Пишман търговецът пазарува на едро фирми на "борсата" пред Халите в столицата. Там закъсали собственици броят по 200-300 лв., за да се отърват от дългове за хиляди и милиони. Оцелява на заеми от съседи, дели по една цигара с двамата си синове и ходи на разпити в следствието. Очаква го и затвор заради чуждите далавери.
 
Кирпичена къщурка с пропаднал покрив и разкривени стени, които са пред срутване, струпани боклуци и дрехи на малката веранда пред входа - това е "офисът", от който бай Георги върти цяла плеяда фирми. Двата компютъра в малките стаички са единственото, което свързва потресаващата мизерия с цивилизацията. Вместо костюмиран бизнесмен от бараката излиза съсухрен русоляв мъж с прокъсана жилетка и налъми. Заедно с него трите помещения в къщурката делят съпругата му, двамата му синове, снахите и внуците му.Срещу Георги Драгомиров данъчното подразделение в Перник е завело ревизионни актове за над 5 милиона лева, но на него не му пука много. Прилича на смъртник, който се е примирил с най-лошото.
 
"Не правя нищо лошо. Не съм взел нищо от държавата, вземам фирми и ми плащат за това", коментира "бизнеса" си бай Георги. Думите и хитрите му сини очи напомнят силно легендарния Илия Георгиев-Баро, който лежи в Софийския затвор с присъда от 75 г. за измами.Оказва се, че селянинът от Негованци отдавна е в час с далаверите по ДДС. 65-годишният мъж, за когото се говори, че няма и пет години трудов стаж, регистрира първата си фирма още през 1994 г., когато започват първите измами с източване на данъка. С доста чувство за хумор я кръщава "Последен шанс". Предметът на дейност е търговия, производство, услуги. Никой обаче не може да си спомни с какво всъщност се е занимавал фирмаджията. По някое време отваря дърводелски цех в село Дрен, за да прави дограма. Халето обаче изгаря при мистериозен пожар. Според негови съселяни той сам драснал клечката, защото завлякъл клиенти с пари.
 
Версията на бай Георги е, че мутри си поръчали дограма, обаче той развалил поръчката. Дошли и натоварили всичко - продукция, машини. Така приключил с легалния бизнес. След неуспешните опити като производител негованецът решава да печели като собственик на фирми. Само за пет години на негово име са прехвърлени 26 дружества. От началото на 2009 г. досега броят им набъбва до 33.
 
Сред тях са фирми за търговия с петрол, които са завлекли Държавния резерв, за неплатени данъци и за сметки за парно и ток. Повечето от тях са с ревизионни актове за надписано ДДС. Сделката по прехвърлянето им е станала, докато в тях са течали ревизиите. По три от актовете вече има заведени дела за над 5 млн. лева. Две от тях са в Агенцията за държавни вземания. В момента се подготвя четвърто дело, разказаха от териториалното поделение на НАП в Перник.
 
Бай Гошо попада под прицел на данъчните в началото на тази година. Тогава е засечено прехвърляне на фирми на негово име от цялата страна. Регистрацията по ДДС на някои от дружествата веднага е била прекратена, за да се спрат злоупотребите. Няма подобен случай в региона, твърдят от НАП. Служители, правили проверки на "бизнесмена" от Негованци, знаят за мизерията, в която живее. Те са подали няколко сигнала до прокуратурата за "бедняка милионер".
 
Георги е от типичните балъци, чрез които опитни дедесари замитат следите си, коментираха от Окръжната прокуратура в Перник. В много от случаите новите "бизнесмени" осъмват със завещани невърнати кредити или разследване за злоупотреби. Шест месеца след сделката солидарна отговорност за закононарушенията носят старият и новият собственик. Достатъчно е обаче фирмата да е препродадена през три-четири ръце, за да се изгуби връзката с този, който е направил нарушенията, обясняват обвинителите.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.