iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чудотворна вода отнася болести в Гигинския манастир

Чудотворна вода отнася болести в Гигинския манастир

Чудотворна жива вода, която извира от кладенец в манастира "Св. св. Козма и Дамян" край пернишкото село Гигинци, е помогнала на стотици хора да си върнат здравето. Много миряни, които са идвали тук и заедно с молитвите са пили от извора и са си мили очите с лековитата течност, после чувстват облекчение на болежките си или се избавят от тях, твърдят монаси от светата обител и хора от селото.
 
Преди около година в манастира дошла уплашена до смърт жена, болна от рак. Лекарите й казали, че й остават три седмици живот. "Беше много уплашена. Тя пости няколко дни, изповяда се и се покая за греховете си. Изповедта е най-важното нещо на този свят. Тя ти дава сила да се пречистиш и да започнеш да живееш нов живот", поясни отец Никанор от манастира. След като се покаяла, жената пила от водата в кладенеца. Отишла си в София, където продавала свещи в малка черква. Скоро след това се върнала в Гигинския манастир с благодарност, защото от коварната болест нямало и следа. Местните хора казват, че от векове насам водата е безотказно лековита най-често за болни очи. Случват се обаче и други чудеса. През октомври Марта Петрова от Ново село дари 70-килограмова камбана на манастира от благодарност, че се сдобила с внуче.
 
Синът на Марта дълго време не можел да има деца. Една нощ му се присънили двамата светци Козма и Дамян и му казали, че ще има рожба, но трябва да направи дарение на манастира край Гигинци. Той направил това и се сдобил с дете. А майка му купила камбаната и я дарила на светата обител.
 
Пътят до манастира е ремонтиран. Но и когато беше в плачевно състояние, поклонници от цяла България идваха да видят кладенеца с чудотворната вода.
 
Бившият земеделски министър Нихат Кабил председател на сдружение за възстановяване на манастира. През ноември 2007 г. той подари икона на свети Георги Победоносец на монасите и запали свещ пред иконата на Христос на неговия храмов празник.  
Манастирът е строен преди почти 1000 години, през 11 в. Монасите отглеждат биволи от елитната порода Мура и поддържат всеотдайно чудотворния извор.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.