iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Политици откриха учебната година в пернишките училища

С тържествени слова, цветя и приповдигнато настроение стартира новата учебна година в професионалната гимназия по икономика в Перник. Гост на учениците и преподавателите бе народният представител Димитър Колев.
 
Възпитаниците на Професииналната гимназия по икномика посрещнаха внасянето на знамето на училището, а след това под звуците на националния химн отдадоха почит при вдигането на националния трбагреник. Директорът на гимназията Светла Спасова поздрави всички с „Добре дошли" в родното училище, на зрелостниците пожела успех на държавните изпити, а на новоприетите курсисти вдъхна кураж и ги увери, че са направили точния избор.
 
Народният представител Димитър Колев, който е икономист по професия, се обърна към бъдещите си колеги.
 
Въпреки притеснението, първокурсниците демонстрираха увереност по отношение на своето решение да станат част от семейството на икономическата гимназията. Новоприетите осмокласници и деветокласници прекрачиха прага на училището по вода и със залък хляб и сол, та да им спори в учението и годината да им е пълноценна.
 
Удари първият школски звън и за децата от училището в Църква. Кметът на община Перник Росица Янакиева вчера бе гост ва възпитаниците на 16-то основно училище „Св.Св.Кирил и Методий" в пернишкия квартал Църква. Под звуците на химна на Република България те посрещнаха знамето на училището, а в синьото небе бе издигнат националния трибагреник.
 
„Щастлива съм, че отново сме заедно в училищния двор!" С тези думи посрещна своите над 250 възпитаници директорката на учебното заведение Елена Лозанова. Тя припомни, че школото има вековна история. А н
 
а своите тридесет и двама първолаци пожела да имат като своите по-големи каки и батковци непресъхваща жажда за знания.Честит първи учебен ден, честита нова учебна година и на добър час пожела на децата от училището и пернишкият градоначалник. Тя зарадва школското ръководство, че 16-то училище е едно от петте учебни заведения в общината, които ще бъдат обновени по проект като училищата, които тази есен са с „нова премяна". Янакиева припомни колко важно е родителите да бъдат съмишленици и партньори на преподавателите.
 
По стар български обичай преди да влязат в класните стаи, първолаците минаха под венец от красиви есенни цветя, а по-големите ги посрещнаха с хляб и сол. Малчуганите седнаха на нови чинове в приветливи класни стаи, където ги очакваха първите им учебници.16-то основно училище става средищно, тъй като в него учат и децата от с. Кралев дол. Разходите за училищния автобус се поемат от общината. Тази година в училището в кв. Църква няма осмокласници, тъй като всичките 32-ма завършили миналата учебна година седмокласници са приети в пернишки гимназии.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.