iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Стомана Индъстри" намесена в далавера за източване на 1 милион лева от АЕЦ Белене

Главна дирекция „Криминална полиция" разследва корупционна схема, организирана за изкупуване и препродаване на вторични суровини от демонтажни дейности в АЕЦ Белене, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
 
Заради подадената от оценител минимална изкупна цена за тон суровина продавачът в лицето на Националната електрическа компания е загубила около 1 милион лева. Това е печалбата на фирмата „ВДК 1" EOOД, която е изкупила скрап на цена от 160 лева за тон и е доставила отпадъците на преработващи предприятия в Перник и Радомир, уточни министър Цветанов. Оценител на сделката с изкупването на вторичните суровини е фирмата "Мини консулт - М" ООД, а самата продажба е извършена през Софийската стокова борса.
 
От проверката, която е извършена, се оказва, че за този период в предприятието „Стомана индъстри" и „Радомир метал" са изкупували скрап само че на цена 284 лв. до 304 лв. От проверките, които бяха направени на всички фирми, които са осъществили подобни сделки с тези предприятия, се установи, че фирмата „Еврометал" ООД е извършила покупко-продажба от фирмата ВДК и сумата вече варира на 280 лв. Акционер в "Еврометал", на която е продаван скрап от разрушаване на доставеното оборудване и разрушване на площадката на АЕЦ"Белене", е  отново Людмил Стойков, сочи справка в Търговския регистър. Стойков е спонсор на последната кампания на президента.
 
Проверка в Търговския регистър сочи още, че върху акциите на Стойков в дружествата, в които участва през юли миналата година е наложен запор от поделението на Комисията за борба с имуществото придобито от престъпна дейност в Благоевград.
 
Освен при продажбата на скрап, компанията "Евробилд", в която Стойков бе акционер, участва като подизпълнител на разрушителните работи на площадката. Впоследствие Стойков продаде дела си на съдружника си Борислав Райчев. Като част от консорциума "Евромин билд" се твърдеше, че тази компания е получила поръчка за 100 млн. лв. Ръководството на НЕК първоначално отричаше участието й в проекта за новата централа, но после обяви, че компанията е избрана от "Атомстройекспорт" и тя само я е одобрила.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.