iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отговорът на Людмил Стойков: Полицаите може да си говорят за корупция колкото си искат, нищо няма да открият

Вчера Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов изнесе данни за източването на 1 милион лева от АЕЦ Белене, посредством продажба на скрап на цени от 160лв за тон, далеч под пазарните, и препродажбата на старото желязо на двойно по-висока цена.
 
Това, според министър Цветанов, представлява корупционна схема с цел източване на държавни средства и облагодетелстване на фирмите "ВДК1", която купува скрапта, посредством договор с НЕК, на занижени цени, и прекупвачът на стоката - фирма "Еврометал" ООД. Справка в търговския регитър посочва, че акционер във фирмата е местният бизнесмен Людмил Стойков.
 
По този начин името му отново се забърка в подобна далавера, след като преди месец се появиха обвинения срещу Стойков за изкпуване на желязо от "Мини Марица Изток" ЕАД на многократно занижени цени. Ето какво имаше да каже по въпроса един от крупните бизнесмени в Пернишко, Стойков:
 
Г-н Стойков, как ще коментирате информацията, че една от вашите фирми "Еврометал" ООД е изкупувала скрап от фирмата "ВДК 1″, която участва в корупционна схема за изкупуване на скрап на занижени цени от АЕЦ "Белене"?
Не знам как са сметнали от МВР, че има корупционна схема. Ние купуваме скрап от много доставчици и сме най-големият купувач на скрап в страната. Имаме много доставчици, над 20 фирми, търгуваме с големи количества скрап всеки месец.
 
 
Знаете ли нещо за фирмата "ВДК 1″, спомняте ли си за тази сделка?
Не си спомням, но сме изкупували скрап в зависимост какви са цените в момента. Възможно е да сме купували, ние работим с абсолютно всички големи фирми в страната.

Според експерти от предприятията "Стомана индъстри" и "Радомир метал" са изкупували скрап, но на много по-различна цена - от 284 лв. до 304 лв. на тон?
За кой период е това?
 
 
Договорът за изкупуване на метали от демонтажните работи на АЕЦ "Белене" е бил сключен на 23 април т.г. и е прекратен на 28 август. Такава цена от 110 лева за тон, реална ли е?
Цената постоянно варира, тя е надолу-нагоре. Цените в този период бяха около 210 лева, този период - март, април. Те полицаите така си говорят, но в борсовите стоки не може да скриеш нищо, там няма тайни. В борсовите стоки си има бюлетини, както за житото, както за петрола, както за доларите. Знае си се по дати какви са били цените. Март - април бяха около 210 - 220 лева, но нарязан, приготвен скрап и докаран до нас. Сега цените са по-високи, на 280 - 300 лева. Ако е било ненарязан, е възможно да е бил и на цена от 110 лева. Цените на "Стомана" и "Кремиковци" тогава бяха дори 50 лева. Това може да се провери. Ако скрапът е ненарязан, вече има огромни разноски по нарязването.
 
 
Това, което официално е изнесено, че е оценен на 160 лева за тон и като са приспаднати транспортните разходи, цената е 110 лева?
Това е нормално, транспортните разходи наистина са толкова.
 
 
Притеснявате ли се от проверка на прокуратурата?
Не, няма от какво. Примерно, може ли да се притеснява някой, че купува някоя мелница жито?
 
 
Във връзка с разследването за пране на пари, което тече срещу вас, има ли някакво развитие?
Не, нямам представа.
 
 
А очаквате ли нещо да се случи?
Вижте сега, вие сменяте темата. Ако си говорим за скрапта, аз ви давам професионално становище и вие може да си проверите това, което ви казвам, за да не ви говоря наслуки. Може да се провери ненарязания скрап към датата, когато е сключен договорът, на какви цени е било в "Стомана", в "Кремиковци", а и по-света въобще, не само в България. Това е проверимо, не е нещо, което е тайна.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.