iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак отложиха пускането на президентския университет

Един от най-нелепите проекти в сферата на българското образование за последните 20 години - този на Георги Първанов за създаване на полско-европейски икономически-политехнически университет в Перник отново удари на камък.
 
Вчера стана ясно, че тази люлка на академизма, която трябваше да отвори врати в задния двор на пернишката болница тази есен отлага стартирането си във времето, поради неясно бъдеще.
 
Образователната институция, която ще носи гръмкото име "Европейски (полски) политехнически университет" всъщност в окончателния си вариант е дело на Христо Христов, който е професор от Техническия университет. За цвят, компания в авантюристичното начинание му правят загадъчен американски инвестиционен фонд и община Перник. Полската нишка обаче се губи. Запознати твърдят, че тя идва от факта, че висшето училище може да функционира като филиал на университет в Полша, за да получи академично признание в Европа. На този принцип работи "реномираният" полски университет в .... гр. Бухово.
 
Кметът на общината Росица Янакиева така и не даде финансова  обосновка на фиктивния до този момент проект, който се афишира предимно по време на предизборни кампании и след това идеята замира до следващите избори, когато с ново гръмко име тя се възражда.
 
По време на последната такава кампания за парламентарни избори  Националната агенция за оценяване и акредитация даде положителна оценка на проекта, който обаче едва ли ще бъде одобрен от Министерски съвет.
 
 Вузът, който ще е 53-тият у нас и ако се реализира ще обучава 1800 души. Надяваме се да тръгнем след Нова година, каза Христо Христов. Той допълни, че докато се построи аулата в градинката на болницата, университетът ще раздава дипломи в .... някоя от сградите на местните училища, но не пожела да поясни в кое точно.
 
Перничани трябва да бъдат изключително предпазливи относно подобни "печатници на дипломи", след като една такава - "Киевският университет", който се помещаваше в кметство Изток  опари стотици младежи и техните семейства с високи парични такси и фиктивни дипломи.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.