iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ковачки точил ДДС дори и чрез сувенири

За четири от фирмите, на които енегрийният бос е едноличен собственик, са подадени 87 неверни декларации, твърди обвинението
 
От 3 до 8 години и конфискация на част или цялото имущество заплашват енергийния бос, крупен дарител на ДПС и създател на партия ЛИДЕР Христо Ковачки, ако прокуратурата успее да убеди съда, че той е източил над 16 млн. лв. ДДС. Сложното икономическо разследване приключи за по-малко от година. От вчера обвинителният акт е в Софийския градски съд. Магистратите имат три месеца да насрочат процес или да върнат обвинителния акт за отстраняване на някакви нарушения.
 
Обвинението е събрало над 300 тома доказателства, а обвинителният акт се простира върху 100 страници. Това ще е едно от експертните дела, защото заключенията на вещите лица на практика ще решат процеса. Обвинителите се надяваха да са готови с делото още през май, но точно експертизите забавиха процеса.
 
Прокурорите са разделили фиктивните сделки в два периода, защото е трябвало да се съобразят с промените в данъчното и наказателното законодателство.
 
Първият период е 14 февруари 2005 г. - 14 септември 2006 г. Тогава от името на Ковачки като едноличен търговец под фирма ЕТ "Щайн - Христо Атанасов" и като собственик и управител на "Ел Ем Импекс" ЕООД, "Данесто" ЕООД и "МАХ-2003" ЕООД са подадени 49 декларации. 7 души са били упълномощени от бизнесмена да подават декларациите и отчетните регистри - дневници за покупки и продажби. Доставчици са две фирми - "Интернешънъл Маркетинг Експорт Импорт" ЕООД и "Ем Фуудс" ЕООД. В документите бил деклариран реално платен ДДС по фиктивни сделки.
 
Вторият период е 16 октомври 2006 г. - 14 юли 2008 г. През това време чрез същите четири фирми са източени още 6 345 606 лв. ДДС. Освен първите два доставчика тук се появява и трети - "Свебо С Трейдинг" ЕООД. Неверните декларации през това време са 39.
 
Справка в ДАКСИ показва, че "Интернешънъл Маркетинг Експорт Импорт" е на Румяна Андонова и се занимава с търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки. Собственик на "Ем Фуудс" е Славчо Антов. Дружеството се занимава с търговия на едро. "Свебо С Трейдинг" е на Николай Вълков и дейността й е търговско посредничество с разнообразни стоки.
 
Повечето от фиктивните сделки са за машини - има трикамерна миячна машина, кривошипна машина, балансираща машина, револверен струг, преса, шлайф, бормашина, заваръчна машина за аргон, импулсен генератор, компресор, бензиноколонка. "Купувани" са и строителни материали. Отчитани са и фиктивни доставки на мариновани пилешки четвъртинки и филе, млечно-белтъчен концентрат, пуешки бут с кост, обезкостени говежди четвъртини, обезкостени пуешки кълки, обезкостен говежди джолан и шкембе, палмово масло. Други сделки са за сувенири и биодизел.
 
Обвинението на Ковачки дойде в навечерието на поредния доклад на Брюксел. Прокуратурата не поиска задържането му, но му наложи гаранция от 300 хил. лв. Ковачки дори коментира иронично, че "България може да се похвали, че има човек с определено икономическо влияние, на когото е поискана рекордна гаранция". По-късно съдът я намали със 100 хил. лв.
 
Първоначалното Ковачки имаше и обвинение за престъпен сговор. Към наказателна отговорност заедно с него бе привлечен и Никифор Вангелов - съпруг на сестра му и сочен за един от най-приближените му хора. През лятото обаче материалите срещу Вангелов бяха отделени от тези срещу Ковачки, когато първият стана водач на кандидат-депутатска листа на ЛИДЕР за Перник и така получи имунитет срещу наказателно преследване. Разделянето на делата не наложи да спре разследването и срещу Ковачки. По делото срещу Вангелов прокуратурата още работи.
 
Бизнесменът очевидно предусещаше акцията, защото дни преди нея призова в интервю прокуратурата и данъчните да проверят парите му, за да не се спекулира повече с произхода им. "По Ковачки не се работи по негова покана, проверката тече от месеци. Възможно е той да е имал информация какво го чака и затова да се е изявявал предварително по медиите", коментираха запознати. Очевидно е и че не може за два дни да се организира такава операция, да са събрани предварително толкова материали, че да се повдигне обвинение.
 
През последните години бизнесът на 46-годишния Ковачки се разрасна стремглаво. Полското списание "Впрост" го включи в списъка на най-богатите източноевропейци. Той е близък с президента Георги Първанов. Преди последните президентски избори Първанов предложи софийските бали с боклук да отидат в мините му в Бобов дол. Бизнесът му започва с търговия с плодове и зеленчуци в началото на 90-те години, а днес Ковачки е един от най-големите частни собственици в българската енергетика. Собственик е в 13 фирми и участва в управлението на 22. Бизнесът му прехвърли и границите и се разви и в съседна Сърбия.
 
Собствеността в бизнес империята му е сложно оплетена. Обикновено преки собственици на фирмите, които владеят един или друг голям обект, са неизвестни за широката публика. Преди година и половина пред дома си бе убит Борис Георгиев - изпълнителен директор на "Атоменергоремонт", част от холдинга на Ковачки. Престъплението остана неразкрито.
 
Обвиненията на Ковачки попадат и в обхвата на комисията "Кушлев". Засега обаче не е известно съдът да е допуснал запори и възбрани върху имущество на енергийния бос по искане на комисията. Дори и това да се случи обаче, процедура за конфискацията му може да започне едва след евентуална осъдителна присъда в сила. А докато процесът се източи на три инстанции, ще мине доста време.
 
Ковачки може да поиска и съкратен процес, без да се признава за виновен. Откакто получи обвинението си миналия ноември, той непрекъснато твърди, че е невинен, а обвиненията - несъстоятелни.
 
От радиоефира той обяви, че ако имал от какво да се притеснява, щял да е "в далечна държава на някакви плажове". "Искам да ви кажа нещо, което е много искрено. Предпочитам да съм в българския арест, за да съм в България, отколкото в какъвто и да е... на друго място, да стоя настрани и т.н., т.е. това не ме плаши - арест, такива работи. Вярвам в това, което се случва в тази държава", каза той. Затова едва ли го устройва вариант споразумение с прокуратурата. Още повече, че за да сключи такова, трябва да възстанови нанесените щети. Ако преди делото да приключи на първа инстанция той върне източения ДДС, санкциите, които го заплашват, ще намалеят - затвор до 3 г. При това положение наказанието ще е само административно - глоба от 500 до 5000 лв. Но ако плати, Ковачки де факто ще се признае за виновен. Битката очевидно предстои.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.