iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пожарникарски шеф от Перник стана генерал

Професионалният празник на огнеборците тази седмица донесе на зам.-шефа на пожарната Асен Игнатов генералски пагони. Щастлив съм от това признание, макар че мечтата ми беше да стана криминалист, коментира с усмивка той.
 
Асен Игнатов е роден в Перник. И до днес си спомня как чакал с нетърпение поредния брой на тогавашното списание "Космос", за да реши новата задача на инспектор Стрезов. Желанието му да разследва престъпления било толкова силно, че решил да кандидатства в Академията на МВР. Опънали му се обаче изпитите по литература и история. "Аз съм много добър в точните науки и математиката ми бе любим предмет. Затова и не ми идваше отвътре да държа тези два теста. Пак кандидатствах в академията, но тогава пожарната ме избра сама", разказва Игнатов.
 
Друг любим предмет му била химията. "Учителката ми, г-жа Белчева, бе отличен педагог. Благодарение на нея се запалих по тази наука", спомня си Игнатов.
 
След като завършва академията, той бил назначен в пожарната в Перник, пише в репортаж "Стандарт". Постепенно минава през всички нива на йерархията, за да стане зам.-шеф на цялата служба. Пак в родния си град среща и жената на живота си Надежда, с която стават семейство през 1988 г. Тя била разпределена също в Перник като учителка. Вече 21 години са заедно. Имат две деца - Тодор и Мира. Момичето догодина завършва гимназия. Синът Тодор е на 20 и е запален волейболист. Сега е в Париж, където е първа година студент по икономика. "Спортът ни е вроден. Аз бях добър футболист и редовно играех във ведомствения отбор", разказва Игнатов.В свободното си време семейството обича да ходи на излет, най-често на Витоша. Иначе генералът е запален рибар. "За съжаление обаче нямам много свободно време и такъмите събират прах. Все пак през отпуската тази година успях да открадна един ден и избягах на водоема", усмихва се той.
 
Игнатов не обича шумните места. Въпреки това, макар и рядко, но се събират с приятели на чаша хубава ракия. Най на сърце му е кайсиевата.От книгите предпочита българските класици. "Но и за това не ми остава време, защото се налага често да чета специализирана литература", казва със съжаление Игнатов.
 
За първи път се впечатлил от пожар през 1993 г., когато пламнала гора край  Перник. Огънят заплашвал да обхване и  квартал "Тева". Пожарникарите цял ден се борили със стихията, преди да успеят да я овладеят. На сутринта обаче излязъл силен вятър, който разпалил пламъците наново и те стигнали десет метра височина. Оттогава досега Игнатов се борил с много такива стихии, някои от които спокойно могат да се нарекат и "ад под небето".
 
Според него една от причините за пожарите е в многото декари пустееща земя. Ако нивите започнат да се обработват, това просто няма да се случва, убеден е той.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.