iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Икона спасява Левски от куршум

Грабител на манастир издъхва край стените му
Две чудотворни икони се пазят в Дивотинския манастир „Света Троица". Едната е с дупка от турски куршум. Той бил изстрелян по Левски, докато се крил в светата обител. Куршумът обаче рикоширал и убил заптието.Другото чудодейно изображение е на света Троица. Според легендата през 1806 г. някой си Хасан ходжа от Брезник дошъл в Дивотинския манастир с двама сеймени и подкарал всичкия добитък - овце, крави, волове. Старият игумен бил безсилен да ги предотврати разграбването. Влязъл в църквата и ядосано ударил с тоягата си по иконата на света Троица: „Видя ли, турците взеха стоката. Обедня твоят манастир. Аз като нямах сили да спра, порази го ти". И станало чудо. Животните сами се върнали в манастира, а Хасан ходжа внезапно се почувствал зле, паднал на земята и умрял. Спътниците му се изплашили, погребали мъртвеца и хукнали към село Дивотино да разкажат какво се е случило. Оттогава мястото носи името Ходжин гроб.
Историята на основаването на манастира също се свързва с чудо. Преданието разказва, че светата Троица се явили насън на мъж и жена от Дивотино, показали им къде е заровено имане. Бог-отец им поръчал: утре сутринта вземете лопати, изровете златото, натоварете го на едно магаре и тръгвайте след него. Където спре, там искам да издигнете манастир в чест на света Троица. Мъжът и жената действително намерили голяма глинена делва с жълтици. Днес тя се пази в историческия музей на Перник. Сложили я върху магарето и го последвали. Животното легнало на една малка поляна между два потока. Понеже мястото не било подходящо за строеж, съпрузите започнали да подканят добичето да продължи, но то не помръднало. Накрая те разбрали, че такава е божията воля. Строежът започнал през 1046 година. И до днес местността, където било открито златота, се казва Имането. Светата обител била построена за кратко време.
По време на Второ то българско царство Дивотинският манастир се замогнал с много имоти. През 15 век се превърнал в център на духовен живот. Известно е, че в манастира е имало килийно училище, в което учил Дамгур хайдутин. Светата обител била подпалена от башибозук и пострадала много от пожара. По-късно манастирът бил възстановен. Днес се посещава от стотици поклонници. Пред входа са поставени пейки, на които вярващите преспиват. Поверието гласи, че ако болен преспиш, здрав ще се събудиш. Вратата на църквата никога не се заключва. Но ако вандали пристъпят прага, за да крадат, божието наказание ще ги настигне, така както се е случило с Хасан ходжа, казва игуменът на манастира. „Света. Троица" е част от нашата Българска света гора, в която през Второто българско царство е имало над 100 манастира. До наши дни са оцелели 66. "Марица" http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=6131
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.