iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник загуби състезание за "зелена община"

Зминалия месец за четвърта поредна година специална програма, наречена „Зелена община", подкрепена вече и от Националното сдружение на общините, отличи българските местни власти, които инвестират в изграждане, осъвременяване и подържане на паркове, градини и спортни терени на отрито.
 
Може би защото изхвърляни найлонови торбички, пластмасови боклуци, забравени строителни отпадъци, е най-честата и обичайна гледка в междублоковите пространства на градовете ни. Споменатата програма поощрява водоспестяващите и енергоспестяващите технологии в подържането на зелените системи в населените места и е по идея на инж. Деян Кирязов, чиято фирма се занимава с проектиране, доставка и монтаж на системи за напояване. Идеята си той реализира с американската компания Irritrol systems Europe, чий то европейски офис е в Рим, Италия.
 
Общините се състезават в четири категории:
. За реализиран проект за благоустрояване на зелена система;
. За проект за зелена система;
. За реализиран проект за зелено спортно съоръжение - стадиони, спортни площадки с тревно покритие и др.;
. За проект за тревно спортно съоръжение.
 
От 60-те кандидатстващи общини тази година, номирани бяха Перник, Айтос, Видин, Вършец, Драгоман, Карнобат, Нова Загора, Свищов, Сливо поле и Хисаря.
 
Сред критериите за избор на наградените общини е и архитектурно-художествения облик и интеграцията на проекта в околната среда, като целта не е да се изсипят някакви пари, а изграденото да има живот минимум 10 години. Защото главната идея на програмата е да съдейства за изграждане на нова „зелена култура", общината да създава „зелено" и да го пази.
 
Призът „Зелена община на годината" за 2009 е община Хисаря - за обновяване на седем парка и създаване на зелени площи в централната градска част, както и за подържане на зелени улици и градинки. Общата площ на обновените зелени пространства в Хисаря е 314 дка.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.