iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките железничари протестират символично

На четири места в страната - Стара Загора, Русе, Перник и Драгоман, служители на железниците са почнали самоволно стачки, като са прекратявали работа за по час-два, съобщи пред "Сега" вчера шефът на Съюза на железничарите към КНСБ Петър Бунев. От КТ "Подкрепа" съобщиха за подготовка на стачни действия във Варна, Бургас и Мездра. Причините са еднакви - неполучените заплати, които на места се бавят повече от 3 месеца, и предстоящото съкращаване на общо 4000 служители в двете жп предприятия.
 
"Положението не може да се овладее и ако хората не си вземат заплатите преди празниците, утре (в петък - б.а.) очаквам нещата да излязат извън контрол", каза Бунев. В Националната компания "Железопътна инфраструктура" хората са най-засегнати, тъй като има временно намаляване на заплати с около 30%, а освен това се готви съкращаване на 1970 служители. БДЖ предпочете само да съкрати почти същия брой служители.
 
Дали държавата ще се намеси и ще преразгледа антикризисните мерки, ще се разбере на 25 септември. За тогава е насрочена нова среща на синдикатите и ръководството на железниците със зам.-министъра на транспорта Камен Кичев. Според Бунев, ако и тогава не се намери консенсус, започват преговори за обявяване на стачни действия. Според Закона за уреждане на колективните трудови спорове, в железниците трябва да се осигури само "минимално транспортно обслужване". Досега всички опити да се определи какво значи това са се проваляли и пълна стачка в железниците не е имало от края на 90-те години.
 
"С мъка удържаме хората", заяви във Варна и Пламен Митев от Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа". Служителите във Варна, Бургас и Мездра не били взели още юлските заплати, а разбрали, че на други места в страната парите били издължени. Почти всички съкращения в БДЖ също ще бъдат за сметка на трите града, тъй като там се закриват регионални звена. "Това ни кара да се съмняваме в тенденциозност спрямо нас", каза Митев.
 
Освен масовите съкращения и закъснения на намалените заплати антикризисните планове на железниците засега са само на хартия. Планът на БДЖ предвижда увеличаване на приходите с 24.5 млн. лв. чрез привличане на нови клиенти и претопяване на стари вагони. Дружеството вече е натрупало около 1 млрд. лв. дългове за нови мотриси, вагони и локомотиви, както и 80 млн. лв. за инфраструктурни такси към НКЖИ, която на свой ред е доста закъсала и предприема антикризисни мерки.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.