iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общината завишила цените за водопровода в Калкас. Заради страх от злоупотреби правителството го спрял

Между 15 и 30 процента били завишени исканите субсидии, спрямо реалните стойности в няколко десетки общински инфраструктурни проекти.
 
Правителството на БСП смело е раздавало пари на някои общини, без да се осигурява никакъв надзор на отпусканите средства и тяхното разходване. Работело се в комбина с въпросните кметства. За това сигнализираха от Министерството на регионалното развитие. От там дори посочиха като пример одобрени проекти за закупуване на Бонзай за 80 000лв., фонтани за 200 хил. лв. в Кърджали и видеонаблюдение по все още несъществуващи пътища.
 
Това са само малка част от одобрените при предишното правителство проекти по въпросната европрограма, които временно са блокирани, каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.
 
Министърът посочи, че много общини нямат пътища и канализация, но кандидатстват и печелят проекти за инсталиране на камери за видеонаблюдение на пътища.
 
Плевнелиев стопира изпълнението на 41 общински проекта за пречиствателни станции, водопроводи и укрепване на свлачища, за да се актуализират цените в тях. Стойността на всеки от тях е била завишена между 15% и 30% спрямо реалните стойности при първоначалното кандидатстване за финансиране.
 
Сред излезлите "златни" за данъкоплатците проекти е и този за подмяна на водопровода в пернишкия квартал Калкас.
 
Именно това е била причината той да бъде спрян, тъй като е съществувала реална опасност от злоупотреба с голяма част от исканите средства. След като от правителството се усетили за номера, на кмета на Перник - Росица Янакиева не и остана нищо друго освен да оповести, че ще внесе проекта отново, но този път с реални финансови параметри.
 
Това е второто прегрешение, в което е уличена местната администрация, след като стана ясно, че обществени поръчки не са били провеждани по правилата - фаворитизирани били конкретни фирми за сметка на други.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.