iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки рецедивист посредничил при заливане с киселина

Пернишки рецедивист посредничил при заливане с киселина

Hа 3 ноември 2008 г. в столичния кв. Лозенец е напръскан с киселина бизнесменът инж. Симеон Зарев. Той обаче с помощта на двама младежи успява да задържи след кратко преследване нападателя Мариян Геочелов, бивш рейнджър в Ирак и Босна и Херцеговина. 33-годишният плевенчанин, нает за мократа поръчка, прави самопризнания в полицията и става свидетел по делото, като сключва споразумение с прокуратурата и получава условна присъда. Мариян Геочелов посочва като посредници Васил Василев-Американеца от Перник и сириеца Ааднан Хасун. Рейнджърът разказва как двамата са му предложили срещу 500 лв. да напръска с киселина Симеон Зарев. Завели го до офиса на бизнесмена, за да му го покажат тайно. След като разпознава на снимки Американеца и Сириеца, първият е обявен за издирване, защото се укрива в Сърбия, а вторият е задържан. Ааднан Хасун също прави признания и посочва египтянина Мохамед Хасан като поръчител на атентата.
 
Обвиняеми са египтянинът Мохамед Хасан като поръчител и Васил Василев-Американеца като посредник за атентата. Това е първото поръчково покушение с киселина, в което разследването успява да установи и изправи пред съд всички действащи лица - от физическия изпълнител през посредниците до човека, който дава парите.
 
Васил Американеца се оказва Васил Любенов Василев от Перник. Той успява да избяга от страната и в момента според оперативна информация на полицията се укрива в съседна Сърбия.
 
Ето какво казаха част от обвиняемите по делото:
 
 
Ааднан Абу Хасун, признал се за виновен посредник:
Признавам се за виновен. Мохамед ми каза да намеря един човек да направи беля на Симеон. Аз му казах, че ще видим. Друг ден аз говори с един човек, който се казва Васко, който го познавам от години.
Аз говорих с Васко за този проблем и той каза, че има човек, който може да направи тази работа. Аз му казах Мохамед иска беля да направи на този човек. Васко каза, че има такъв човек, който за три дни ще свърши работата. На другия ден Васко дойде в моя магазин, който се намира на ул. "Пиротска" 53. Каза, че човекът е готов и първо каза 20 000 лв. Аз му казах, че ще попитам Мохамед. Мохамед се съгласи, даде парите и аз ги дадох на Васко. Моето участие дотук приключи и след 10 дни г-н Мохамед се обади и ми каза, че полицията ме търси за този проблем.
 
Нападателят Мариян Геочелов:
Ходил съм на три военни мисии - през 2001 г. в Босна и Херцеговина за 6 месеца, през 2003 г. в Ирак за 6 месеца, 2006 г. пак в Ирак за 6 месеца. В края на октомври 2008 г. ми се обади по мобилния телефон Васко от Перник. С него се бях запознал преди 9-10 месеца. Запозна ме мой приятел Даниел - полицай от София.
Той ми препоръча Васко като човек, който може да ми помогне да си върна едни 12 000 лв., които бях дал на един човек, но той не ми ги връщаше. Васко ме беше ангажирал да му търся имоти около Плевен за един сириец, който се казваше Ааднан.
В края на октомври Васко поиска да се видим в София, тъй като има предложение за работа или някаква поръчка за мен. Срещнахме се и в колата му под часовника на Централна гара. В автомобила беше и Ааднан. Той ми каза, че предлага - 500 лв. за мен, за да напръскам г-н Зарев с киселина.
Г-н Зарев не го познавам. Знам, че е адвокат или предприемач. Каза ми, че трябва да го обезобразя, като му остане белег поне на едната буза. Аз приех. Тогава Васко ми каза, че въпросният човек трябва да се напръска до 5 ноември. С колата той и Ааднан ме закараха да ми покажат офиса, където трябваше да намеря г-н Зарев.
Васко ми показа автомобил "Сеат Толедо" и Зарев. Той беше с побеляла коса, с черна шапка, на възраст около 60 г., нисък на ръст. Излязах от колата, разходих се по улицата, за да запомня мъжа с бялата коса.
Васко ме попита дали имам киселина, а ако нямам, той ми предложи да ми даде. Казах, че имам малко. Аз имах около 15 грама, която ми беше останала от иманярството, с което се занимавах тогава, за да промивам монетите. Съгласих се да свърша работата, понеже имах нужда от пари. Каза ми, че ще ми плати парите - 500 лв., когато работата бъде свършена. После Васко ме закара до гарата. Уговорихме се да дойда в София на 3 ноември и да си нося киселината, за да изпълня поръчката. Каза ми да напръскам Зарев в очите с киселината, сложена в спринцовка.
Вчера - 3 ноември, около 12 ч пристигнах пак в София. Ходихме с брат ми на бинго в подлеза на гарата. Около 14 ч минах до детския магазин. Там Васко ме чакаше. Потеглихме. В колата извадих бурканче от детско пюре, в което бе киселината. Напълних стъклена спринцовка, която носех от вкъщи.
Васко ме остави на две-три преки от адреса на Зарев и си тръгна, като им каза, че Мохамед ще даде сумата. Каза ми, че ако са доволни ще има още поръчки. Слязох и обикалях няколко часа до сеата.
Около 18 ч забелязах Зарев да излиза от сградата. Той стигна до колата, отвори я, като аз го изчаквах да отвори предната врата и да седне. Зарев отвори вратата и тъкмо сядаше, като единият му крак беше навън, когато се приближих бързо до него и го напръсках. Не знам дали изстисках докрай спринцовката.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.