iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


20 медицински сестри обслужват здравните кабинети в училищата

20 медицински сестри обслужват здравните кабинети в училищата на територията на община Перник.
 
Такива кабинети със задължителните спешни шкафове в тях има в 23 държавни и общински школа и в 16 детски градини, пише "Градски". Медицинските специалисти, които са ангажирани с детското и ученическото здраве са 96 на брой, като в детските ясли назначенията са предимно на такива кадри, съобщиха от общинската администрация.Специалисти по здравни грижи има и в Помощното училище-интернат, като там щатните бройки са две. Редуцирането или увеличаването на персонала зависи от новата Наредба за устройството и дейността на здравните кабинети и здравните изисквания към тях, която се разработва от Министерството на здравеопазването.
 
Миналата година, съгласно нормите на предходния документ, на територията на община Перник е трябвало да бъдат съкратени 11 медицински сестри от обслужването на училищата, поради намаляването на броя на учениците в тях. Вместо крайната мярка, сестрите са прехвърлени към грижата за по-малките от детските градини, където има увеличение на децата. Нито едно от местата в здравните кабинети не е заето от лекар. Една сестра обслужва по 2 и до 3 училища, тъй като на едно медицинско лице е поверено здравето на 800 подрастващи. Това налага и съставянето на график за дву- или тридневно присъствие на медицинската сестра в по-малките училища.
 
С новата наредба, според експертите, ще се разшири разкриването на здравни кабинети, като такива ще има не само в детските градини и училищата, но и в домовете за деца, за възрастни хора с увреждания, за стари хора, както и в социалните учебно-професионални центрове,приютите и центровете за временно настаняване. Разкриването на кабинетите в училищата и детските градини ще става чрез мотивирано предложение до Общинския съвет и след решение на съвета кметът издава заповед за откриването или закриването на здравния кабинет.
 
Минималният брой за откриването на здравен кабинет в градините е 60 деца, а в училищата - 100 ученици. Дейността в здравния кабинет трябва да се осъществява от лекар и от медицински специалист. Един лекар може да обслужва една или повече градини и училища, ако има до 2000 деца и ученици за 8 часов работен ден. Медицинският специалист може да обслужва най-много 800 ученици или до 200 деца в един здравен кабинет.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.