iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Гробище" за GSM-и в Перник

30-тина перничани на месец дават старите си мобилки за рециклиране
Мобилните телефони вече са неразделна част от нашето ежедневие. Ползават ги и малки и големи. Даже бабите по селата се оправят с новата техника и от градинките и пейките пред къщи се свързват с внуците по света. Но като всяка вещ и като хората GSM-ите умират. За жалост много хора все още не знаят какво да правят с негодната техника и я държат по домовете си в очакване на незнайно какво.
 
От доста време обаче в офиса на един от мобилните оператори в Перник има „гробище" за ненужните мобилни телефони. В специален контейнер мобилките, батериите и зарядните, както и всякакви други аксесоари за мобилни телефони, могат да бъдат предадени за рециклиране.
 
Предимно млади хора без жал се разделят с телефоните си, разказват служителите от офиса. Средно по трийсетина човека на месец пускат в контейнера мобилки, престанали да служат дали заради офехтяване или по друга причина. Всеки подкрепил зелената идея на оператора, получава зелена силиконова гривна. В „гробището" за GSM-и често попадат и телефони, които още са в продажба и държат сносна цена, разказват служителите. Освен, че информират за възможността старият телефон да стане полезен, те обясняват и други елементи от зелената линия. Може да се откажеш от хартиени фактури и така да дадеш шанс на дърво. Амбалажните торбички, които изглеждат от трудно разграждащия се полейтилен всъщност са от лесноразградимия дегрален. Веднъж в местния офис се запасили с по-голямо количество и не след дълго установили, че постепенно торбичките са станали на прах.
 
Инициативата за събиране на старите мобилки от години се прилага в над 20 страни по света и има амбицията да промени човешкото бездействие и да намали вредното въздействие на електронната техника върху околната среда и в България.
 
По-възрастни хора обаче често се пазарели дали не може да разменят стар телефон срещу нов, като не отказват доплащане, споделят младите служители на мобилния оператор. Статистиката показва, че около 44% от хората по света задържат у дома ненужните вече мобилни телефони, просто защото не знаят, че могат да направят нещо полезно с тях, опитват се да оправаят перничани младежите. Те припомнят, че само една неправилно изхвърлена в природата батерия може да отрови около 600 000 литра безценна вода и приканват да направим старите си телефони полезни.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.