iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хвърляме старите акумулатори в специални контейнери

Хвърляме старите акумулатори в специални контейнери

Пернишка фирма сред трите в страната с разрешително. Приканват общините да помогнат на системата за разделно събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори
Старите акомулатори и негодните за употреба батерии вече ще бъдат изхвърляни в специални контейнери. Изграждането на система за разделно им събиране вече стартира и в България, както е отдавна в по-цивилизования свят.
 
Пернишка е една от трите в страната получили разрешитело за полезната дейност.
 
От Министерството на околната стреда и водите (МОСВ) е изпратено писмо до Националното сдружение на общините в България, с което се призовават кметовете на общините час по-скоро да се свържат с лицензираните организации и да сключат договор с някоя от тях. От МОСВ предлагат да се поставят съдове за разделно събиране на негодни за употреба портативни батерии и акумулатори и в сградите на общинските администрации. Целта е да се подпомогне стартирането на дейността на организациите и да се насърчат жителите на общината за участие в разделното събиране. Контейнерът трябва да е поставен на видно място, което да е максимално удобно за потока минаващи хора в сградата. Кметът на общината има задължение да определи това място. Поставянето на тези съдове в сградите на общинските администрации ще спомогне и за информираността на населението за стартирането на системата за разделно събиране на негодните за употреба батерии и акумулатори.
 
Във времето на цифровите технологии батериите са неразделна част от нашето всекидневие. Повечето батерии съдържат тежки метали като живак, кадмий, олово, цинк и никел, които не оказват вредно въздействие върху човешкото здраве или околната среда, когато са в употреба или се съхраняват в домакинствата. Батериите стават потенциално опасни в момента, когато излязат от употреба и попаднат в общия поток битови отпадъци.
 
Разделното събиране на отпадъците от батерии и акумулатори ще помогне за защита на въздуха, водата, почвата и здравето на хората чрез предотвратяване на изхвърлянето на вредни и опасни вещества в околната среда от една страна, а от друга ще съдейства за оползотворяване на материалите, заложени в конструкцията на тези отпадъци.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.