iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дивотинска снаха стана шефка на ЮНЕСКО

Бокова живее във фамилната къща в Дивотино, тогава, когато е в страната.
 
Ирина Бокова е новият генерален директор на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). При последното, пето гласуване в Изпълнителния съвет на организацията в Париж във вторник вечер тя спечели 31 гласа срещу 27 за министъра на културата на Египет Фарук Хосни.
 
Бокова е съпруга на Калин Митрев - Представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие от декември 1996 г. Той е роден в Перник. По настоящем, когато са в страната, семейството живее във фамилната си къща в с. Дивотино. Местните вече правят планове как да се обяви пернишкото село за защитено селище по ЮНЕСКО, при такава видна тяхна съседка. Таят и надежда за по-добро бъдеще за селото. Разказват, че семейството на Бокова са разбрани и приятни хора, самата тя също не била дръпната, не страняла, въпреки високите си позиции.
 
Първоначално преди първото гласуване на 17 септември кандидатите за поста бяха девет като за фаворит се смяташе Фарук Хосни, който бе предложен от Египет, Кувейт, Судан и Либия. Кандидатурата му обаче бе съпроводена от остър дебат, заради направеното от него миналата година изявление, че лично би изгорил юдейските книги в египетските библиотеки. По-късно той се извини за думите си, но те в крайна сметка изиграха важна роля при определянето на новия генерален директор.
 
Сред съперниците му освен Бокова бе бившият външен министър на Австрия и сегашен европейски комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер. След като обаче при третото гласуване получи едва 11 гласа, тя се отказа от надпреварата и призова подкрепата за нея да бъде насочена към българската кандидатка.
 
На четвъртото гласуване в понеделник Бокова и Хосни получиха равен брой гласове - по 29.Гласуването не се размина и без скандали, след като АП разпространи информацията, че днес от централата на организацията в Париж е било отстранено лице, което най-вероятно се е опитвало да купува гласове за единия от двамата кандидати. Според Ройтерс в кулоарите е протичало активно лобиране по посока на поддръжниците на Хосни, за да гласува за Бокова, на която се гледаше като на по-приемливият и компромисен кандидат.
 
Ирина Бокова има продължителна кариера като дипломат, като от 2005 година е посланик във Франция. Тя е дъщеря на високопоставения функционер на БКП по тоталитарно време Георги Боков, а брат й Филип Боков бе съветник на премиера Сергей Станишев. Преди да поеме ръководството на ЮНЕСКО, Бокова е била депутат от БСП в периода 2001-2005, неуспешен кандидат за вице-президент в двойка с Иван Маразов (БСП). Ето и пълната и биография:
 
Ирина Бокова:
 
Завършва Гимназията с преподаване на английски език, София (1971) и "Международни отношения" в МГИМО, Москва през 1976 г.
Омъжена, има две деца.
 
Професионална кариера:2005: извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция2005: постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО1984-1990: втори и първи секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР1982-1984: трети секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк1977-1982: старши аташе и трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР.
 
Политическа кариера:1990-1991: народен представител в VII Велико народно събрание1995: заместник-министър на външните работи1995: секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция1996: кандидат за вицепрезидент в двойка с Иван Маразов (БСП)

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.