iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шосе счупи рекорд, 17 години без дупка

Двайсеткилометрово шосе би родния рекорд по издръжливост. На пътя София-Кюстендил - между Радомир към село Извор, вече цели 17 години не е зейнала нито една дупка и там никога не е правен ремонт.
 
Уникалният асфалт не се деформира дори от тирове при най-голяма жега, нито при "ледени" температури. Настилката е по английска технология, пише Стандарт. С нея са застлани улиците в Лондон.
 
Три такива шосета са правени у нас през 1992 г. Освен на пернишката отсечка т.нар. "нацепен" асфалт е слаган на междуселищни пътища край Хасково и Благоевград, разказа шефът на пернишкото Пътно управление Тано Георгиев.
 
Оттогава обаче рецептата не се използва, защото е три пъти по-скъпа от обикновената. Сега изпълнителите я избягват, защото не могат да печелят обществени поръчки със скъпи оферти. Затова и шосетата ни се съсипват за 2-3 години. А харчовете за кръпките, които се правят постоянно, със сигурност надвишават цената на лондонския асфалт, твърдят специалистите.
 
Оскъпяването на т.нар. набита настилка е от материалите. За фракция се използват камъчета с големина до 20 мм, които се обработват по специална технология. За разстилането им пък е нужна специална машина. Използва се и битум от Албания, който също е на висока цена.
 
Сигурно затова британците казват, че не са толкова богати, та да плащат за евтини неща.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.