iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има ли рецепта за болното здравеопазване?

Едно от най- значимите намерения, прокламирани от новите управляващи е за чувствителна реформа в здравеопазването. В болното българско здравеопазване, което на магия все пак лекува болните.
Да не дава Господ никому да попада в българска болница, може да възкликне всеки, след като вече е бил на лечение. Не че няма да му помогнат, но като се освести от страданието си, човек започва да осъзнава недостатъците.
Наскоро в публичното пространство по повод писмо на пациент до медиите се надигна вой против пернишката многопрофилна болница. А някак си се губят думите на благодарност към отделни лекари и медицински работници, които се чуват в публичното простаранство. Може би една от причините е, че в системата съществува перфектен стереотип, който да те накара да си отвориш портфейла. Хората предпочитат да плащат на доктора, вместо да внасят осигуровки. Според статистиката повече от милион българи не се осигуряват за здраве. В началото на мандата на предишното управление заговориха, че съдии-изпълнители ще събират телевизорите на длъжниците на Здравната каса. Сега решиха да не ги пускат в чужбина и да им забранят да си продават имотите. А знае ли някой дали тези здравно неосигурени лица имат жилища или са били някога зад граница?
Всеки път, когато се търси диагноза на болното ни здравеопазване, се говори за пари, за недофинансиране, но в цялата раота има и много морал. Рецептата за оздравяването на системата трябва да започне с хапчета против сребролюбие и за повече човечност.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.