iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цигулка "Страдивариус" дари пернишки лютиер на музея

Цигулка модел "Страдивариус" дари на Регионалният исторически музей в Перник лютиерът Рангел Михов.Цигулката е дадена на Михов преди години с цел да бъде ремонтирана.Тя беше напълно разлепена, с много липсващи детайли. Липсваха двете околчици откъм шийката, струни, струнник, столче, ключове и подсилващи допълнително около нея околчиците. При ремонта ползвах саморъчно направени приспособления, разказва Михов.
Ремонтът на музикалния инструмент е отнел около шест години.
При всичко това ми помогна голямата любов към инструмента и желанието да я възстановя напълно годна за използване, допълни лютиерът.
След като била напълно готова цигулката, той решил да я предаде за съхранение в музея, като към нея е приложил и снимков материал, за да може, когато има някакво изложение, посетителите да имат възможност да видят и илюстрации при направата й.
Прави чест на този човек, че я предостави безвъзмездно на музея. Това е един от най- известните модели цигулки в целия свят. Интересното е, че той е изключителен познавач на цигулките и е със златни ръце, коментираха от музея.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.