iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Прибират по 150 кила семки от декар засят слънчоглед. В Брезнишко жънат за втори път

Прибират по 150 кила семки от декар засят слънчоглед. В Брезнишко жънат за втори път

 
Средеден добив от около 150 кг от декар отчитат при жътвата на слънчогледа в полето около Радомир и Брезник. От засетите в региона общо 27 590 декара, вече е прирабрана реколтата от над 7 600 дка. Получената до момента продукция е 1 120 тона.
 
Най-много са слънчогледовите масиви в радомирско - 14 600 декара, 4 800 декара от тях вече са прибрани. В брезнишко засетите със слънчоглед площи са 10 840 декара, ожънати са 2 хиляди 800 декара. В Брезник има предприятие за производство на биогориво, което ще поеме по-голямата част от добития слънчоглед.
 
1 550 декара е засетият черен маслодаен слънчоглед около Перник и още 600 дка около Ковачевци. В трънско и земенско земеделските стопани не са заложили на маслодайната култура. Агроекспертите обясняват, че годината е била добра за отглеждане на слънчоглед, нито един декар с посев не е унищожен вследствие на измръзване, градушка или наводнение.
 
Тази година в Брезнишко жънат слънчоглед за втори път. Миналата година там в полето останаха неприбрани стотици декари и ги ожънаха едва през пролетта. Обясняваха, че добивът не бил рентабилен за прибиране.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.