iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметът вдигна ръце от тролеите. Отива ли си евтиният градски транспорт?

Кметът на община Перник Росица Янакева предлага приватизация на общинското търговско дружество "Тролейбусен транспорт".Една евентуална приватизация обаче би могла да доведе до повишаване на цените на билетчето, което пази сравнително ниска цена в момена, спрямо ситуацията в страната. Приватизацията може да означава и край на социалните отстъпки за ученици и пенсионери при абонаментните карти, тъй като инвеститорите едва ли ще се смилят над това губещо бюджетно перо.
 
Поводът за думите на кмета бе настояване от управителя на предприятието Тодор Тодоров общинската управа да инвестира в дружеството чрез кандидатстване с проект по ОП "Регионално развитие". Пред съветниците той заяви, че приходите на предприятието не покриват разходите и по този начин "Тролейбусен транспорт" няма да оцелее. Освен това има и стари дългове към НАП, които могат да доведат до запориране на сметките.
 
Според Росица Янакиева, участието в оперативната програма не може да стане, защото то става чрез покана от управляващия орган, а освен това сферите, за които ще бъдат отпуснати пари, вече са определени. Това обяви тя, цитирана от агенция "Фокус".
 
Думите и контрастират с предизборните обещания за подмяна на електрическата мрежа по трасето, именно чрез Европейски пари.
 
Съветниците от десницата обаче заявиха, че има варианти за финансова помощ и общинската управа трябва да генерира идеи в тази връзка. Те препоръчаха на кмета да се търсят други форми за финансиране, а не да вдига ръце от съдбата на дружеството.
 
В крайна сметка съветниците решиха Община Перник по възможност да кандидатства с проект по ОП "Регионално развитие" в помощ на дружеството, както и да бъдат потърсени и други източници в негова подкрепа.
 
Възможности за финансиране има и по оперативна програма "Транспорт", стига да има желание и капацитет, коментират експерти от автобусния бранш.
 
На следващко заседание на съветниците на обстоен анализ ще бъде подложена финансово-иконовическата ситуация, в която се намират всички общински търговски дружества.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.