iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Янакиева категорична: Бойко е виновен за ТЕЦ-а

Според кмета новите министри се оправдавали със старите, а институциите бягали от отговорност.
 
В интервю за агенция "Фокус" кметът на Перник Росица Янакиева  обвини държавата, че "не е влязла в ролята на стопанин по отношение на Топлофикация Перник".
 
Под държавата Янакиева  има предвид новото правителство на ГЕРБ. Към съпартийците си от БСП, които управляваха Министрерството на икономиката и енергитиката при мандата на Сергей Станишев, се обръщаше с писма и сигнали.
 
„Институциите да не си прехвърлят отговорностите една на друга - от това никой няма полза", опълчи се на безотговорността пернишкия кмет.
 
Тя обясни, че е поставила сериозно тежките проблеми на „Топлофикация" пред министрите на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и на околната среда и водите Нона Караджова в последния ден от годишната среща на НСОРБ в Сандански. Росица Янакиева обясни, че няма 100-процентова гаранция за това, че 5-ти парогенератор ще работи безотказно през целия зимен период. В потвърждение на думите си тя посочи, че ремонтираният блок наскоро вече е спирал аварийно.
 
„За всички е ясно, че спирането на 5-ти парогенератор през студените зимни дни, при отсътствието на каквато и да е заместваща мощност, може да доведе до сериозни поражения на цялата инфраструктура на „Топлофикация", т.е. замръзване на магистралните топлопроводи", казва още Янакиева.

По думите й, министърът отреагирал остро, че проблемът е резултат на предишно управление. Според нея, обаче не бива да се търси отговорност, а да се гледа напред.
 
 Тя припомни, че „Топлофикация" е държавна фирма и неин принципал е МИЕТ. Кметът е категоричен, че не трябва да се чака, а настоятелно да се търси отговор на тези въпроси. Министерството не може да се оправдава с грешките на предишните управляващи, смята Янакиева.
 
Тя посочи, че проблемите в „Топлофикация" не са резултат на последните четири години. Те започнаха още през 1997 - 1998 г. с обединяването на топлофикационното дружество с Мината и оня огромен дълг, който се натрупа вследствие на неразумно подписан договор, припомни тя и допълни, че този борч тежи на „Топлофикация", която не може да излезе от ситуацията, затова е обявена в несъстоятелност.
 
Росица Янакиева твърди, че има шанс проблемът да бъде решен.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.