iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметът на Перник събра предшествениците си на традиционна среща по повод Деня на града

Кметът на Перник събра предшествениците си на традиционна среща по повод Деня на града

Кметът на община Перник Росица Янакиева беше домакин на традиционната среща на кметовете по повод Деня на града, съобщиха от общинската администрация.
 Димитър Бояджиев, Любчо Стоилов, Борис Чолев и Емил Иглев изказаха своето задоволство от бързите темпове, с които се развива общината в последните две години. Те поздравиха сегашния кмет за направеното дотук - ремонтите на пътната мрежа, които бяха непосилни за предишните управи на града; новооткритите детски градини и ясли, с което се решава окончателно проблем, нерешим за много други общини; спечелените проекти и въвеждането на обща електронна мрежа между кметствата, с което ще се подобри качеството на услугите, предлагани от общинската администрация и др. Най-големи адмирации от предшествениците си кметът получи за новата Индустриална зона, за превръщането на крепостта "Кракра" в туристическа атракция и за Европейския университет, които според тях са "бъдещето на перничани". Всички заявиха категоричната си подкрепа и изразиха готовност да продължат да помагат с идеи и опит винаги, когато Янакиева ги потърси.
Нови идеи, свързани с благоустрояването на градската среда и общата архитектурна визия на града се родиха днес. Бяха обсъдени възможностите за строежа на нов МОЛ от инвеститори в района на бившия леярен завод, за довършването на паметника на Кракра Пернишки, за изграждане на подлези под магистралата и др. По време на разговора Янакиева ги запозна с финансовото състояние на общината. "Бюджетът преди две години беше 33 млн., сега е 55 млн. За този период успяхме да върнем 11 млн. дългове на общината., нзависимо от добрите резултати се налагат и допълнителни мерки за ограничаване на местно ниво на ефекта от глобалната икономическа криза", каза Янакиева. "Почти 80 на сто от бюджета отиват за приоритетните дейности здравеопазване, образование и социални дейности. Всичко, което правим е с остатъка от 20 процента и благодарение на спечелените проекти", допълни кметът.След срещата всички заедно приеха частицата от мощите на свети Иван Рилски Чудотворец - една дългогодишна мечта на пернишката общественост, която се сбъдна в мандата на Росица Янакиева.На срещата, по здравословни причини, не можаха да присъстват Антоанета Георгиева, Андрей Андреев и Кирил Христов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.