iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Белодробната болница организира научна сесия

"Диагностични и терапевтични проблеми на белодробната патология на територията на Пернишка област" бе темата на Научната сесия, проведена в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести. Тя е етап от мероприятията, посветени на 55-тата годишнина на здравното заведение. Болницата е една от шестте в страната за лечение на белодробни заболявания.
Гости на сесията бяха зам. кметът на община Перник по здравеопазване Иванчо Христов, бившият директор на болницата д-р Иван Йонов, лекари от болници в областния град.
"Надявам се че ние, настоящите лекари, а и онези, които ще дойдат след нас, да поемат оная искрица, оня пламък на лечителите от миналото и да го пренесат в поколенията по-нататък. Има нещо символично в днешния ден, когато ние провеждаме тази сесия, в Перник пристига частица от мощите на Св. Иван Рилски, покровител не само на града, но и на лечителите", каза в словото си при откриване на научната сесия управителят на болницата д-р Александър Алексиев.
Участниците в сесията бяха поздравени от зам. кмета Христов и от председателя на регионалната структура на специалистите по здравни грижи Иванка Савова.
Болницата е открита през 1954 година като Тубдиспансер. Тя е разполагала със 100 легла и четирима лекари. През 2000 г. е преобразувана в СБАЛББ с 95 легла. Разполага със съвременна техника за диагностика и лечение, отлични специалисти, които прилагат съвременни методи на лечение.
Д-р Галина Петрова от болницата запозна участниците с лечението на туберкулозата на територията на Пернишка област. Тя работи по програмата за борба с опасното заболяване. От проучванията, направени от д-р Петрова става ясно, че Пернишка област е една от петте в страната с най-висока заболеваемост от туберкулоза. По-често от нея боледуват вегетарианците, мъжете и предимно тези, които злоупотребяват с алкохола и с тютюнопушенето. Констатирано е, че от туберкулоза заболяват хора с професии, които упражняват нощем като ди джеи, крупиета, бодигардове.
По програмата за борба с туберкулозата се лекуват безплатно и здравнонеосигурените пациенти, подчерта д-р Петрова, а лечението на болестта след приемането ни в Европейския съюз се дофинансира от Глобалния фонд. Болните от туберкулоза деца се лекуват в специализирана болница в София.
Д-р Явор Стефанов представи новостите в диагностиката и лечението на хронично обструктивната белодробна болест като подчерта, че смъртността от това заболяване през 1996 г. в света е на шесто място и за съжаление се придвижва на по-предни позиции към трето място.
Своите постижения в лечението на белодробните болести представиха и д-р Марияна Байкушева и д-р Я. Анастасов. Д-р Алексиев представи новите данни от Европейския кардиологичен конгрес в Барселона от тази година при лечението на исхемична болест на сърцето.
 
Красимира Стоименова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.