iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Евтиния при въглищата радва перничани в кризата

Цените на въглищата и дървата за огрев бележат спад в сравнение с миналата година, като при въглищата понижението е в рамките на около 30 процента, а при дървата за огрев цените са по-ниски с около 20 на сто. Това коментира регионалният мениджър на "Топливо" за Западна България Иван Димитриев.
 
Руските въглища тази година са на цени от 250 лв. за тон насипно гориво и 270 лв. за тон пакетирани въглища, каза Димитриев. Българските въглища, предлагани на борсите в София и областта са от Перник и са на цена 170 лв. за тон. Дървата за огрев струват 65 лв. за кубик необработени дърва и 75 лв. за кубик нарязан материал.
 
Брикетите вървят по 240 лв. пакетирани и по 230 лв. в насипно състояние, посочиха експерти. Според Димитриев, цитиран от БТА, продажбите на борсите за твърди горива са в количества, близки до миналата година. 
 
Отдавам го на липсата на средства у гражданите и на това, че доскоро времето бе топло и хората са отлагали покупката на горива за зимния период, коментира мениджърът. Според експерти в зависимост от кубатурата на жилището и използваната за отопление технология едно домакинство може да си осигури отопление за студените месеци средно с между 4 и 7 тона въглища и с 10 - 20 кубика дърва. Най-рационални се оказват инсталациите с водна риза, които свързват горивната камера с радиатори. Предимството на този вид отопление е, че дава комфорт на добра цена и може да бъде включено, когато стопаните пожелаят, а недостатъкът е, че изисква всекидневна поддръжка - зареждане на горивен материал, почистване и изнасяне на отпадъците.
 
Търговци на дървен материал коментират, че особено важна за доброто горене на дървата е тяхната влажност - колкото по-малка е тя, толкова по-високо енергийни са те. Ето защо е добре дървеният материал за огрев да се държи нарязан на цепеници под покрив колкото е възможно по-дълго време преди употребата му, за да изсъхне. Допълнително сушене на складираните дърва за горене в сушилня за няколко дни до седмица, спомага за максимално намаляване на влажността. Ако се държат под открито небе или в непроветриви помещения и без допълнителни разстояния между отделните редове, дървата за горене загубват своята горивна стойност, посочват експертите.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.