iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С архиерейско богослужение в чест на св. Иван Рилски започна празникът на Перник

С архиерейско богослужение в чест на св. Иван Рилски започна празникът на Перник

С архиерейско богослужение в чест на св. Иван Рилски започна празникът на Перник.
 
В препълнения с богомолци храм „Св. Иван Рилски", който преди два дни получи частица от нетленните мощи на рилския Чудотворец службата оглави Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В богослужението взеха участие и архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и монаси от Дивотинския манастир „Света Троица".
 
„Покаяния основание, прописание умиления, образ утешения, духовнаго совершения равноангельное житие твое бысть, преподобне..." - това поетично песнопение- тропарът към св. Иван, прозвуча многократно по време на службата в прослава на всебългарския небесен покровител и специално тачен от перничани светия.
 
За първи път от много години хорово от всички събрали се в храма прозвуча и Символът на вярата.
 
След поклонение пред частицата от мощите на светията всеки от миряните получи миропомазване и осветен дар за спомен.
 
В края на светата Литургия, Негово Преосвещенство епископ Йоан произнесе прочувствена и съдържателна проповед. В нея той спомена моменти от равноангелското житие на Рилския пустинник, като подчерта безпримерния му подвиг и пример за моралните устои на съвременното ни общество.
 
В словата си епископ Йоан акцентира върху възможността да се положат усилия за въвеждане в града на вероучението като задължителен предмет. „Дошло е време, когато днес зависи от директорите на училищата, ако те желаят и ако общинското ръководство желае , това да се осъществи", каза той.
 
Епископ Йоан предаде благопожелания от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим към общинското ръководство, гражданството и тружениците в Перник.
 
„Поздравявам, обични в Господа братя и сестри, всички вас в днешния празник и молитствам Бог по молитвите на св. Иван да пази този град от беди и злощастия, от скръбни обстоятелства и да укрепва всеки от вас в православната вяра", благопожела владиката. След това като именик на този ден той получи специални поздрави от името на Софийската света митрополия. Беше прочетен и поздравителен адрес с пожелание за дълго служение на полето на Божията нива" , отправен му от негово Светейшество.
 
На Литургията за кратко присъстваха областният управител Иво Петров, председателят на Общинския съвет Добри Митрев, кметът на Перник Росица Янакиева и нийният заместник Иванчо Христов. Те напуснаха светата Евхаристия, за да посрещнат президента Георги Първанов, дошъл по същото време в родния си град за празника.
 
Опашка от миряни продължи де се извива пред храма дълго след службата за поклонение пред святата частица от мощите на св. Иван.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.