iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметът: Да възпитаваме в духовност и родолюбие децата ни

Слово на кмета община Перник Росица Янакиева по повод  Деня на Перник
Уважаеми г-н Първанов, уважеми преподобни епископ Йоан, скъпи гости от близки и далечни на Перник градове, позволете от името на перничани да ви кажа добре дошли. Уважаеми съграждани, днес е празника на Перник - 19 октомври, но днешният ден е някак по-различен от досегашните празници. Може би защото Перник крачка по крачка се доближава до онази идея, която имаме всички за съвременен европейски град - с всичките инфарструктурни проекти на стойност десетки милиони, които успяхме да реализираме и реализираме в момента. Това е нашето общо желание града ни да бъде по-красив, по-удобен за живот на гражданите на Перник.
 
В последните месеци се наложи да решаваме и друг важен за Перник и перничани въпрос. Оказа се, че децата в Перник стават все повече. В болницата на Перник вече се раждат по 8-10 перничанчета на ден. Няма по-голямо богатство за града ни от това. По този повод се наложи да отваряме нови филиали на детските ясли и градини, нищо че сме в икономическа криза. За тях в Перник винаги ще се намерят пари и ще ги направим добре. Но денят е по-различен от другите празници - с това, че две неща се случиха в Перник. На историческия хълм "Кракра" се вее родния трибагреник. Убедена съм, че няма сърце на този площад, което да не се вълнува, когато гледа този флаг.
 
От два дни в храма на „Свети Иван Рилски" има частица от мощите на българския светец, на покровителя на нашия град - Свети Иван Рилски. И тук използвам възможността от ваше име да кажа голямо благодаря на епископ Йоан, чрез него на негово светейшество патриарх Максим и Светия синод, които взеха това решение. Дано светеца и за в бъдеще закриля нашия град, защото родолюбието и духовността са двете ценности, в които трябва да възпитаме следващите поколения. За това разчитам на вас. Честит празник скъпи съграждани, желая ви от сърце здраве и благоденствие.
 
 
Снимки от  сутрешната официална церемония.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.