iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проповедно слово на Знеполския епископ Йоан за празника на св. Иван Рилски

 
Днес ние сме възрадвани духом, защото сме под благодатното озарение на празника в чест на Преподобния и богоносен наш отец Св. Йоан Пестиножител Рилски Чудотворец. Ние си спомняме думите на св. евангелист Матей в неговото Евангелие, че още от дедите на Йоана Кръстителя до наше време Бог винаги избира свои избрани мъже, които са боголюбци и богоносци и които със светлината на своя живот просияват като светила в света със словото на живота. И нашата родна земя е била също тъй облагодетелствана от Божията милост, за да може в 10-тия век, едно важно в историята на нашата страна време, да просияе в святост св. Иван Пестиножител Рилски Чудотворец. Толкова почитан, толкова голям молитвеник и мощен покровител за целия род български и респективно за този град, за всички негови жители и за този храм, който се краси с неговото име.
Историята ясно свидетелства за целия духовен подвиг на св. Иван Рилски. Няма българин, който да не е чел житието му. Няма човек, който да не се е удивлявал на този дивен преподобнически подвиг още от млади години и досега е недостигнат по размери и станал основание и за подражание молитвено и духовно по-късно на други мъже, които заради подвига на св. Иван Рилски също са засияли в святост и днес са светии. И ние виждаме, че той успя да ни даде своя завет и успя да каже да пазим светата православна вяра чиста и неопетнена, да живеем в мир. Не случайно в апостолското четиво думите на св. апостол Павел бяха именно уточнение за плодовете на духа - радост, дълготърпение, вяра в Господ, въздържание, благост. Тези християнски добродетели, към които човек се стреми през целия си живот са намерили изключително удовлетворение и изпълнение в живота на св. Иван Рилски, за да може той да каже:"Братя, почитайте се един другиго. Бъдете в Бога заедно в единомислие. Махнете от себе си всяка завист, злоба, нечистота" ...
... 
Затова е светата църква вече 20 години чрез Светия Синод и Негово Светейшесво Българския патриарх и Софийски митрополит Максим настояват в българските училища да бъде въведено православното вероучение, предмета религия „Православие" като задължителен предмет, където нашите скъпи деца да изучат онова що е православната вяра, що е онова, което Бог призовава всеки човек да върши тук на земята, за да има ясното съзнание чу каквито и да станат един ден, какъвто и талант да развият ще трябва да бъдат вярващи ,както ние имаме тук примера на миньорите в Перник..
 (Очаквайте по-късно пълния текст.)
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.