iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съвети за зимната подготовка на колите

От 200 лв. започва подготовката на колата за зимния сезон, в случай че разполагате със зимни гуми и трябва само да я потегнете. В противен случай сумата може да набъбне до 700 лв. Колкото по-рано отидете на сервиз, толкова по-малко ще чакате и по-малко нерви ще потрошите.
 
Като цяло по сервизите цените са по-ниски с около 3-5% спрямо миналата година.
 
За да сте спокойни и при по-сериозно спадане на температурите, проверете мощта на акумулатора. Сменете водата с антифриз, а в течността за чистачките сложете такава, която издържа на ниски температури. Иначе в първия много студен ден ще се окажете на пароструйка, където срещу 30 лв. ще размразят тръбите и ще налеят разтвор, който не замръзва. Петлитрова бутилка с течност, готова за наливане в резервоара на чистачките, е около 8-10 лв. Можете да вземете и концентрат, който се разрежда с дестилирана вода в съотношение 1:5 и цената е около 15-18 лв. за бутилка.
 
Задължителна проверка трябва да мине спирачната течност. Естествено, от ключово значение са зимните гуми. От сервизите обясняват, че със смяната им се прави реглаж и настройка по ходовата част, тъй като автомобилът стъпва по нов начин с новите гуми.
 
През този сезон масовите гуми от 13 цола излизат около 300 лв. за четири броя, тези от 15 цола са около 480-500 лв. Ако размерът на гумите обаче не е в стандартния размер или сте с лети джанти, цената отново се качва, и пак ще дадете между 420 и 600 лв. При средно натоварено шофиране новите гуми ще ви вършат отлична работа поне два сезона. На тяхната изправност зависи 80% от безопасността ви на пътя.
 
От голяма важност е състоянието на чистачките, тъй като зимните препарати за почистване на стъклата са много агресивни и бързо и лесно разяждат гумените лопатки. Неприятното стържене по стъклото е само един от признаците. Втвърдяването и напукването на гумата прави сцеплението със стъклото много по-слабо. Така, когато киша или кална локва оплиска стъклото, почистването може да закъснее и водачът да се блъсне поради липса на видимост.
 
Цените на чистачките са от 5-6 лв. за най-разпространените модели до около 20 лв. за определени марки. Не пропускайте да проверите светлините, защото от началото на ноември карането на включени фарове е задължително през всяка част от денонощието.
 
Пригответе се за всякакви ситуации.
В списъка на полезните неща, които обслужват колата през зимата, е леко покривало. В снежни дни ще ви спести поне 20 минути разриване на колата. Можете да го прибирате в кофа в багажника, за да не оставя мокри локви. Удачно е да си купите спрей срещу замръзване на ключалки и спрей, който предотвратява замъгляването на предното стъкло.
 
За да не залепват от студа гумените уплътнения на вратите, намажете ги с течен парафин. Оборудвайте се с дебело въже, кабели за подаване на ток от друг акумулатор, вериги и лопатка за сняг. За всеки случай дръжте в багажника и едно дебело одеяло.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.