iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За соборо - събрано: снимки и видео

Скари и бири и музиката да свири - на собор - като на собор - така беше днеска из Перник. Сергии, зрелища, речи и народ, народ из целия град.
 
Денят започна с камбанен звън - на минната църква. Там от два дни се пази безценна светиня - частица от мощите на светията покровител на Перник и на миньорите Великият Рилски пустинник и Чудотворец св. Йован.
 
Така и завърши с камбанен звън - от светлинен спектакъл, какъвто, казват, се правел само при египетските пирамиди.
 
Не мина и без знамение - както се беше смрачило и дъждо изгоньи народо от площадо, изведнъж дъга се извила над градо - според тези, които са я видели.
 
За соборо у Перник си дойде президенто. Каза пак същото слово като и лани - че пернишкио спорт стигнал дъното, а пред журналистите се разговори за разни работи, дето ни го питат и ни го бригат. Не пропущи да завърти пръст на младите Бойкови министри и отпраши към „Рудничар". Преди това на две момета от Ковачевци даде някакви награди и обеща да им помага. После по вестниците и по сайтовете му казаа „ добр'утро, го'син президент".
 
От словото на кметицата на мене най-много ми ареса като каза, че требе децата да се учат на духовност и родолюбие.
 
Дадоя и награди на едни добри хора - на докторка пенсионерка, на една социална деятелка,  на директоро на  Гимназията Бойко Свиленов, на шефо за кабеларката Пешо Киров и на маестрото Райчо Христов, дето толко години пази тия със цигу-мигуто и отсрамва Перник и България заради чалга-културата и по свето.
 
Имаше концерт на ансамбъло „Граовска младост", окая и три млади момчета, кръстени „Гласовете", имало и гости от сръбско - от Лесковъц.
 
Вечерта дойде Нешка Робева и нейната трупа, ама се скри у Младежо от лошото време.
 
Много убава работа направи едно момче - богослов от Хасково. Без никой да го каньи и да му плаща подреди около църквата изложба със снимки  на църкви  и манастири от целата страна и седе цела седмица. Светльо сам обикалял къде ли не и  снимал първо бутнатите църкви - да не се забрават, па после и построените - да се знае. И на празнико перничанье ги разглеждаа чак до ноща.
 
На днешнио празник кметицата Росица пререза лентите на две нови детски градини - за 66 деца общо и каза, дека у Перник се раждая секи ден по 8-10 дечица. И верно - и днеска на дено на св. Йован проплака един Калоян. У Дивотино да режа лентата ю помага областнио управител оти он си беше кмет там, па и там е раждан.
 
С непререзана лента остана магистралата, ама много лошо било времето. А ТЕЦ-о па гръмна и ни „попари" със студен душ - без изненада, оти това го зная вече и на село. Тая година крадная повече дърва, та да греят и тия от градо, ако парното им е студено. Другата лоша новина дойде по-късно привечер: На соборо Миньоро зема та падна от Локото и завале дъжд, ама не като Божия благодат, а от оставки. Говори се дека Перо  па си точи забите за отборо, ама че видиме.   
 
Гостите от чужбина ги водия у минниьо музей под земята. После кметицата ги приема един по един да си говора мили любезности.
 
 
И они бея при камико, като му турая китките. Окая му паметник на св. Йован. Лани го правия Тони Каймата и тоо склупторо от Драгичево - Минчо. Оно поповете викая, че на светия паметник се не прави, а църква. Ама сега си трая - сигурно от нещо се боя. Я от баба знам дека светията е като жив и телото му е неразложено, оти Господ тека сакал. Сега у нашта църква има малко от него, а они на камико се кланяя наместо да паля свещи и да чета молитви. Минаа през църквата като през турски гробища и заминаа, а президенто и не влезна. Ама и това че стане. Я гледай каков  по-убав стае градо. Скоро и голема църква може да има у центъро.  И тогай нема да се кланяя на камико, ами че ода у църквата за истинска благодат. Амин. Дай Боже.
 
Може нещо да сме пропущили оти оно що беше - ум да ти зайде. Много отлитаа тия от общината за празнико, ама най-много комай се фана на Кирчо Манов -- тоо що е директор на КИЦ-о. 
 
Снимките ги собирахме и от други  ора - на сите благодарско. Видеото е на dobrinite-news.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.