iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Майки с новородени идват в храма за Голяма молитва

Четири млади майки на новородени бебета дойдоха вчера в пернишкия храм „Св. Иван Рилски" за Голяма молитва, съобщиха църковни служители. Последна беше малката Никол със своята  майка Елица (на снимката).
 
Молитвата се чете повече за майката, отколкото за бебето, обясни протойерей Николай Колев.
 
Смята се, че до 40-тия ден след раждането, жената е „нечиста" и не може да влиза в черква. На 40-тия ден или малко след това отива да й прочетат Чиста молитва. Тя не влиза в храма, а стои в притвора. Там идва свещеникът и чете молитвите, а после я миропомазва. Това е и първото въвеждане на бебето и на майката в черква след раждането.С тях може да дойде и таткото, както и по-големите деца на семейството, когато ги има. Бебето може да е кръстено, но без майката да е била на кръщавката, а може да дойде за Голяма молитва и без да е получило кръщение. Майката обаче трябва да е кръстена задължително. В храма по желание може да се донесе питка, която ще бъде осветена за здраве и благодат.
 
Според писанието на 40-тия ден след раждането на Христос Божията майка завела в Храма новородения Иисус, а праведният старец Симеон и пророчицата Ана разпознали в Него Спасителя. В църковния календар този ден се отбелязва като Сретение Господне на 2 февруари.
 
Макар и лишени от повече православно познание, майките все по-често спазват този хилядолетен благочестив обичай.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.